Rusija sedmi partner u hrvatskom izvozu

Rusija je na sedmom mjestu najvažnijih partnera u hrvatskom izvozu. Prošlogodišnja robna razmjena između Hrvatske i Rusije iznosila je dvije milijarde američkih dolara (USD), što je za tri posto više nego u 2011. Izvoz RH u Rusiju lani je iznosio 420 milijuna dolara, odnosno za sedam posto više nego godinu ranije, pa je smanjena negativna vanjskotrgovinska bilanca. Na to su najviše utjecali izvozni rezultati Ericsson Nikole Tesle te izostanak uvoza plina.

Dobra međusobna suradnja razvija se također i zahvaljujući Predstavništvu Hrvatske gospodarske komore (HGK) u Moskvi, te inicijativama Poslovnog vijeća za gospodarsku suradnju s Ruskom Federacijom. Uspostava Carinske unije Rusije, Bjelorusije i Kazahstana donosi i nove mogućnosti za razvijanje suradnje na tom velikom i zahtjevnom tržištu. Objedinjavanjem triju zemalja povećava se ekonomski utjecaj i ljudski resursi, odnosno broj potrošača.

Ove će godine 27. i 28. svibnja u Moskvi biti održano sedmo zasjedanje Hrvatsko – ruske međuvladine komisije za tehničku suradnju, u sklopu koje će biti održan rusko – hrvatski gospodarski forum.

Rusko tržište, kažu stručnjaci, nisu samo nafta i plin već i druge djelatnosti kao što je drvoprerađivačka industrija, a Rusija razvija i investicijske projekte vezane za Zimske olimpijske igre u Sočiju 2014., Svjetsko nogometno prvenstvo 2018., te programe razvoja regija i Dalekog istoka. Dvadeset posto stanovnika te velike i kontrastima bogate zemlje je usmjereno prema luksuznoj robi, a internetska prodaja čini 40 posto svih prodaja u Ruskoj Federaciji. Ruskom je kupcu na prvom mjestu cijena, zatim ekskluzivnost i kvaliteta proizvoda, pa se oni koji nastupaju na ruskom tržištu trebaju usmjeriti na rusku srednju klasu. Važno je također i upoznavanje tržišta, te prikupljanje informacija putem gospodarskih izaslanstva, pa stoga treba pronaći distributera ili otvoriti predstavništvo ili pak lokalnu proizvodnju. No, ako proizvod na rusko tržište dolazi putem distributera, cijena mu se povećava i do 200 posto. Najperspektivnije područje za investicije u Rusiji je infrastruktura te usluge, a hrvatske tvrtke najviše izgleda imaju u plasmanu ekološki čistih prehrambenih proizvoda, žestokih alkoholnih pića te dječje odjeće.

Svi se poslovni pregovori vode na ruskom jeziku, a u ruska carinska tijela svi dokumenti moraju biti predana s prijevodom na ruski. Posebnu pozornost treba usmjeriti na kemijske proizvode, voće i povrće, proizvode koje sadrže alkohol te visokotehnološku opremu.

Ukoliko želite sudjelovati na hrvatsko-ruskom gospodarskom forumu obratite se agenciji Atlantis travel koja će se pobrinuti za potpunu organizaciju putovanja i dr. usluga.

« Vrati se na prethodnu stranicu