Rusija se pridružila kineskom projektu Put svile

Rusija se pridružila kineskom projektu Put svile

Euroazijska ekonomska unija, čije su članice Rusija, Kazahstan, Bjelorusija, Armenija i Kirgistan, priprema sporazum o trgovinsko-privrednoj suradnji s Kinom. To bi ruskim kompanijama moglo omogućiti da u okviru projekta Put svile dobiju investicije od kineskih banaka, iako je ranije ovaj projekt shvaćan kao jedan od primjera kineske ekspanzije na srednjoazijsku regiju na štetu Rusije.

Rusija se pridružila kineskom projektu Put svile

Najveća integracijska tvorevina na prostoru bivšeg SSSR-a, Euroazijska ekonomska unija (EAEU), čije su članice Rusija, Kazahstan, Bjelorusija, Armenija i Kirgistan, priprema sporazum o trgovinsko-privrednoj suradnji s Kinom. Radi se o sklapanju saveza koji u okviru projekta Ekonomski pojas Puta svile predviđa zajedničke investicije u razvoj infrastrukture. Očekuje se da će prvi detalji sporazuma biti dogovoreni do kraja 2015. godine.

Bit sporazuma

Ovaj ugovor će se od trgovinskog sporazuma u okviru Svjetske trgovinske organizacije razlikovati po tome što neće podrazumijevati značajno smanjenje uvoznih carina i što će naglasak biti na zajedničkim investicijskim projektima. Euroazijska ekonomska unija je posebno zainteresirana za investicije u industriju i promet, sferu usluga i infrastrukturu. Aktualni lider Kine Xi Jinping je jedan od ideologa projekta novog Puta svile, čiji strateški značaj je isticao i prije nego što je došao na čelo države.

Ideja Puta svile se sastoji u tome da regije u kojima se planira realizacija projekta imaju značajan potencijal za ulaganja u prometnu infrastrukturu, koja se procjenjuju na oko 7 bilijuna dolara, ali da većini zemalja nedostaje financiranje. Zato Kina realizira program kreditiranja zemalja članica projekata kako direktno, tako i preko različitih institucija, među kojima je i Azijska infrastrukturna investicijska banka.

Novi vektor

Rusija je sličan sporazum o trgovini dosad sklopila samo s Europskom unijom 1997. godine. Bio je to Sporazum o partnerstvu i suradnji, koji je u znatnoj mjeri predodredio razvoj bilateralnih odnosa. Međutim, projekti Euroazijske ekonomske unije i Puta svile se u izvjesnoj mjeri idejno razlikuju. Euroazijska ekonomska unija je tvorevina koja je okrenuta sama sebi, dok je „Put svile”, kao i svaki put, „vektor” koji je usmjeren prema vanjskom svijetu.

Pregovori o konkretnim uvjetima sporazuma između Kine i Euroazijske ekonomske unije počet će u srpnju ili kolovozu 2015. godine.

Izvor: Ruski vjesnik

Planirate li poslovno putovanje u Rusiju i zemlje bivšeg SSSR-a – obratite se agenciji Atlantis Travel. Stručno i uslužno osoblje rado će Vam pomoći u pronalasku i rezervaciji smještaja, povoljnih avionskih karata, brzo i jednostavno izdati vizu za Rusiju, te pružiti svu potrebnu podršku na putovanjtu.

…jer putovanje u Rusiju počinje u Alantis Travel-u

 

« Vrati se na prethodnu stranicu