Rusko-hrvatska suradnja

Odnosi između Rusije i Hrvatske prijateljski su i konstruktivni. Ruske tvrtke, uključujući i energetske, zainteresirane su za ulazak na hrvatsko tržište, a Moskva se nada da će Hrvatska, kao punopravna članica Europske unije, aktivno zagovarati konačno ukidanje svih viznih barijera između Rusije i EU-a, izjavio je ruski veleposlanik u Hrvatskoj Robert Markarjan u intervjuu za Hinu.

Gospodarska suradnja i neiskorišteni potencijali

Po Markarjanovim riječima, dobro se razvijaju i trgovinsko-gospodarske veze, a Rusija tradicionalno ulazi u pet glavnih vanjskotrgovinskih partnera Hrvatske. Nada se da će iduća sjednica rusko-hrvatskog međuvladina povjerenstva za trgovinsko-gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju, koja će se održati sredinom godine u Moskvi, biti uspješna, a najavio je da se u sklopu tog sastanka namjerava održati i poslovni forum na kojemu će sudjelovati zainteresirane ruske i hrvatske tvrtke.

Suradnja u kulturi i sportu

Markarjan je istaknuo uspješnu rusko-hrvatsku suradnju u kulturi i sportu. Podsjetio je da je prošle godine Rusija bila zemlja partner na Varaždinskim baroknim večerima i da je hokejaški klub Medveščak ušao u rusku ligu. Osim toga, prije tjedan dana potpredsjednik ruske vlade Dvorkovič postao je počasni veleposlanik hrvatskih Sportskih igara mladih što također doprinosi razvoju i jačanju rusko-hrvatskih odnosa.

Vizni režim


Ruski veleposlanik smatra da u pregovorima o uvođenju bezviznog režima između Rusije i EU-a nema velikih pomaka. Dodao je i kako se nada da će se u tom pitanju angažirati i Hrvatska kao punopravna članica Unije te da za rješavanje te prepreke nedostaje samo političke volje, a da su tehničke stvari već riješene. Rusija je svjesna koliko je Hrvatskoj važan turizam i dolazak ruskih turista, a njihov broj se zbog uvođenja viznog režima nakon ulaska Hrvatske u EU znatno smanjio.

Olimpijske igre u Sočiju

Sportski objekti izgrađeni za Olimpijske igre nakon njihova završetka neće biti zaboravljeni i neiskorišteni, kao što se to dogodilo u nekim zemljama, naglašava Markarjan, dodajući da će se u nekima od njih održavati važna sportska natjecanja: svjetski kupovi, europska i ruska prvenstva. Također je važno to što će neke ruske reprezentacije u zimskim sportovima imati vlastite baze za pripreme za međunarodna natjecanja. Nažalost, prije nam je nedostajalo takvih kompleksa, a sportaši su odlazili na pripreme u inozemstvo, kao na primjer naši sanjkaši. Naravno da će izgrađeni hoteli i druga infrastruktura omogućiti aktivniji razvoj ljetnoga i zimskog turizma u Sočiju i privući ne samo ruske, nego i strane goste, rekao je veleposlanik.

Preskupe igre?

Mediji su se raspisali da su Olimpijske igre u Sočiju najskuplje u povijesti, ali Markarjan to opovrgava i tvrdi da će ukupan trošak biti na razini troškova Zimskih olimpijskih igara održanih u drugim zemljama. Ukupan trošak priprema za Olimpijske igre objavljen je i iznosi 214 milijarda rubalja (oko 6,5 milijarda dolara). Od toga je oko 100 milijarda rubalja državnog novca, a ostatak dolazi od privatnih tvrtki. Taj se iznos izravno odnosi na pripremu za Olimpijske igre – za gradnju 15 sportskih objekata i nužnu sportsku infrastrukturu“, objasnio je. „Ako uzmemo u obzir razvojnu pripadajuću infrastrukturu, troškovi će vjerojatno biti veći, ali oni nisu izravno povezani s Olimpijskim igrama. Tu bismo infrastrukturu grada i regije trebali razvijati u svakom slučaju, neovisno o održavanju Igara. Zato se može reći da je trošak za Olimpijske igre u Sočiju sličan troškovima Zimskih olimpijskih igara održanih u drugim zemljama“.

Izvor: http://www.business.hr

Za pitanja o putovanjima u Rusiju, o vizama za Rusiju,  organizaciji raznih seminara, sajmova i sl. u Rusiji možete se obratiti agenciji Atlantis Travel.

 

« Vrati se na prethodnu stranicu