Rusija razvija šestu generaciju bespilotnih borbenih zrakoplova

Ruski dizajneri zrakoplova rade na stvaranju šeste generacije bespilotnog borbenog zrakoplova, najavio je general ruske vojske Peter Deinekin.

Trenutačno Rusija testira svoju petu generaciju borbenog aviona T-50 (PAK FA). Istovremeno, dok stručnjaci vjeruju da mnoge europske države neće  raditi na petoj generaciji borbenih zrakoplova – oni će već „skočiti“ na šestu, u kojoj će se primarna pažnja posvetiti bespilotnim načinima napada.

Prema riječima Petera Deinekina, Rusija ne može priuštiti preskakanje jedne generacije zrakoplova nakon svih gospodarskih poteškoća. Razvoj pete generacije borbenih aviona bio je neizbježan. Naglašava da ne treba uspoređivati Rusiju, s Francuskom, na primjer, koja može kupiti petu generaciju boraca iz Sjedinjenih Američkih Država. Rusija  se s tim mora nositi samostalno.

“Vjerujem da je zračne snage Rusije ima svoje drugo rođenje. Nakon ruskog prebacivanja na tržišno gospodarstvo i promijene društvenog poretka, čelnici države nisu obraćali previše pozornosti na vojsku, a kamoli zračne snage. Sada se situacija promijenila. Znatne količine novca dodijeljene su za razvoj vojnog, taktičkog i dugog dometa zrakoplova. Glavni je problem u dizajnerima zrakoplovne industrije te u čelnim ljudima zračnih snaga. Oni bi trebali iskoristiti povoljnu situaciju. Dosta je brisanja suza, vrijeme je za rad“, poručio je Denekin.

 

« Vrati se na prethodnu stranicu