Rusija preispituje euro

Ruski premijer Dmitrij Medvedev zaprijetio je da će Rusija preispitati učešće eura u ruskim rezervama ako rješenje za financijsku krizu na Cipru pogodi ruske interese.

Izgledi za uvođenje posebnog poreza EU na uloge u bankama na Cipru, od čega je veliki dio ruski, “razlog je da se razmisli o euru“, rekao je premijer.

Između 41 i 42 posto ruskih rezervi je u eurima, a prijedlog EU Cipru je neodgovarajući smatraju u ruskoj Vladi. Veliki broj ruskih državnih struktura radi preko Cipra, a njihovi računi u bankama su blokirani.

“Cipar je članica Europske unije, a na EU je da formulira prijedloge. To treba uraditi pažljivo, jer inače može ponovo doći do svjetske financijske krize”, upozorio je Medvedev, zamjerajući EU što Rusiju nije uključila u pregovore s Ciprom. To je dovelo do obećanja europske pomoći od 10 milijardi eura, ali uz zahtjev za jednokratni porez na sve uloge u bankama na Cipru, od kojih je veliki dio ruski. Spomenuta je čak i mogućnost tužbe Rusije protiv države Cipar ili pojedinih banaka.

« Vrati se na prethodnu stranicu