Rusija otpisala dug afričkim zemljama

Rusija se odazvala na apele UN-a i otpisala afričkim zemljama više od 20 milijardi dolara duga. Rusija je uplatila 50 milijuna dolara u fond Svjetske banke za podršku najugroženijim zemljama, ponajprije onima južno od Sahare. Donatorska pomoć koju je Rusija uputila Svjetskom programu za hranu UN-a namijenjena je Etiopiji, Somaliji, Gvineji, Keniji i Džibutiju. Preko UNICEF-a pomoć je poslana Etiopiji, Keniji, Somaliji, Džibutiju i Eritreji. Humanitarna pomoć pruža se zemljama te regije, između ostalog i na bilateralnoj osnovi.

Do sada je otpisano već više od 20 milijardi dolara osnovnog duga afričkih država. Osim toga, Rusija je u okviru inicijative UN-a „Dugovi za razvoj“ sklopila bilateralne sporazume sa Zambijom i Tanzanijom, u skladu s kojima će se sume njihovog duga Ruskoj Federaciji utrošiti za financiranje perspektivnih projekata u području poljoprivrede, obrazovanja i medicine, a u tijeku su pripreme za potpisivanje sličnih sporazuma s Beninom, Mozambikom i Etiopijom.

Ruska Federacija također sudjeluje u inicijativi UN-a „Obrazovanje za sve“, u okviru koje je tijekom 2008.-2012. planirano uz pomoć programa Svjetske banke dodijeliti 42,9 milijuna dolara za poboljšanje kvalitete osnovnog obrazovanja u zemljama u razvoju, uključujući i afričke zemlje. Osim toga, Rusija je u ovom području uspostavila i bilateralno partnerstvo sa zemljama afričkog kontinent, pa trenutno više od 8 tisuća afričkih studenata studira na ruskim univerzitetima, od toga oko 4 tisuća studenata prima stipendiju od države.

Znatna je podrška Rusije i zdravstvenoj zaštiti u Africi. Ukupna suma ruskog dobrovoljnog priloga u Globalni fond za borbu protiv aidsa, tuberkuloze i malarije dostigla je 100 milijuna dolara.

Rusija također sudjeluje u mirovnim operacijama na kontinentu, a prošireni su i programi za afričkih kadrova u mirovnim organizacijama i pravosudnim organima, s ciljem učvršćivanja mira i sigurnosti u Africi.

« Vrati se na prethodnu stranicu