Rusija traži radnike

Prema najnovijim trendovima te informacijama koje dolaze iz Ruske Federacije, posebice Moskve, Rusija je nova obećana zemlja. Rusija gospodarski dobro stoji, stope su rasta visoke, k tome, posjeduje i prirodna bogatstva na temelju kojih će se zemlja i dalje razvijati i privlačiti ulaganja.

Moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanjin izjavio je da je u Moskvi potrebno milijun radnika svih profila. Ruska će prijestolnica, kaže Sobjanjin, zapošljavati strance uz uvjet da polože test ruskog jezika i pokažu da znaju barem 850 ruskih riječi. Prednost će dobiti radnici iz nekadašnjih sovjetskih republika upravo zbog znanja ruskog jezika, ali vijest je svojevrsno iznenađenje jer smo navikli da takve ponude dolaze iz razvijenih zapadnoeuropskih zemalja poput Njemačke koja je i ovo ljeto objavila popis poslova na kojima želi angažirati radnike izvan Europske unije jer kao jedna od rijetkih zemalja koja je izbjegla recesiju to koristi da privuče najbolje radnike s istoka. Na poziv iz Moskve, koji je uslijedio malo nakon njemačke objave, može se gledati i kao na marketinški pokušaj Rusije da radnike koji joj gravitiraju potakne da kupe kartu u njihovu smjeru.

Inače, u Rusiju je već pristiglo 80 000 radnika iz Srbije s kojom Rusija ima međudržavni sporazum. Samo u Sočiju trenutačno radi oko 15 000 srbijanskih građevinaca, kao i stručnjaka svih profila, od inženjera do liječnika. Kad je riječ o Hrvatima, u Rusiji su se uglavnom zadržali ljudi koji su prije imali poslovne ili diplomatske kontakte, ali ima i stručnjaka koji su zadnjih godina angažirani u naftnoj industriji.

 Za pitanja o vizama za Rusiju, putovanjima u Rusiju, organizaciji raznih seminara, sajmova i sl. u Rusiji možete se obratiti agenciji Atlantis Travel.

« Vrati se na prethodnu stranicu