Rusija i Hrvatska kao provjereni prijatelji i bliski partneri

Rusija i Hrvatska kao provjereni prijatelji i bliski partneri

Suradnja Hrvatske i Rusije nije podložna nikakvim promjenama u globalnoj ekonomskoj situaciji, smatra Anvar Azimov, veleposlanik Rusije u Hrvatskoj.

prijatelji
Suradnja Hrvatske i Rusije proživjela je test vremena i nije podložna ni kakvim promjenama u globalnoj ekonomskoj situaciji.
Uvjereni smo da ćemo dostojno preživjeti teška vremena, sankcije i da će naši odnosi u dogledno vrijeme prerasti na kvalitativno novu razinu.

Trgovinski promet
Trgovinski promet između naših država, koji iznosi 2 milijarde američkih dolara, nije gornja granica. Rusija je spremna isporučivati Hrvatskoj više plina, nafte, naftnih proizvoda, ugljena i aluminija. Djelatnost Lukoila u Hrvatskoj posebno je uspješna. Rusija je spremna više kupovati u Hrvatskoj. No postoje, na žalost, ozbiljne prepreke. Zagreb sudjeluje u sankcijama Europske unije protiv Rusije, što je i prisililo Moskvu da odgovori uzvratnim mjerama kao što su, recimo, uvozna ograničenja. Zbog toga se trgovinski promet s Hrvatskom smanjio u 2015. za otprilike 32%, pada ruski uvoz (27%) i izvoz iz Hrvatske (52%).
Potrebno je ispravljati takvu negativnu tendenciju. U ožujku 2016. planiramo organizirati u Zagrebu veliki forum na kojem će se okupiti ruski industrijalci, poduzetnici i investitori. To će biti svojevrsni odgovor na isti takav događaj u Moskvi koji je ugostio hrvatske poslovne krugove u veljači 2015. Potom slijedi priprema Plenarne sjednice Međuvladine rusko-hrvatske komisije za trgovinsko-ekonomsku i znanstveno-tehničku suradnju (MPK), koja će se održati u travnju ili svibnju 2016. godine. Njoj će prethoditi zasjedanja radnih grupa za oblast trgovine, energetike i turizma.
Za sljedeću godinu predviđen je i nastavak suradnje u plinskoj i naftnoj sferi. Pozitivno ocjenjujemo suradnju kompanije Tehnopromeksporta s hrvatskim partnerima u izgradnji parno-plinskog energetskog bloka № 3 kapaciteta 230MW na termoelektrani Sisak 3. Uspješna realizacija tog zajedničkog projekta početkom godine otvorit će perspektive izgradnje novih blokova na drugim termoelektranama Hrvatske.
Postoje planovi za suradnju u oblasti brodogradnje, informacijskih tehnologija, farmaceutskog sektora, prehrambene industrije i seoskog gospodarstva. Napredak se očekuje i u investicijskim projektima. Opća količina ruskih ulaganja u Hrvatskoj je veća od 500 milijuna američkih dolara, nastavit ćemo s dodatnim ruskim investicijama u ekonomiju države. Već postoje konkretne primjene ruskog kapitala.
Uspješno se razvijaju i izravni kontakti Hrvatske s ruskim regijama, posebno sa Sankt-Peterburgom, Kalinjingradom, Moskvom i Moskovskom oblasti. Veliku ulogu je po tom pitanju odigrao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Trgovinski promet hrvatskog glavnog grada s ruskim regijama stalno se povećava i već iznosi nekoliko stotina milijuna američkih dolara. I na vanjskopolitičkom planu postoji interes za rusko-hrvatsku suradnju. Ovdje imam u vidu novi Plan konzultacija između Ministarstava vanjskih poslova za 2016-2017., koji će biti potpisan u dogledno vrijeme. Tim će se Planom u 2017. zapravo obilježiti 25. godišnjica upostave diplomatskih odnosa između naših prijateljskih država. Rusija se, doslovno, zalaže za intenziviranje dijaloga, uspostavu kontakta i suradnju s Hrvatskom u svakoj oblasti. Iskoristit ću ovu priliku i čestitati Novu godinu čitateljima novina i hrvatskom narodu godinu, zaželjeti Vašoj državi stabilnost, napredak, procvat i uspjehe u svim poduhvatima, a prijateljskim rusko-hrvatskim odnosimа uspješnu i mirnu plovidbu! 

Izvor: http://hr.rbth.com/

Planirate li poslovno putovanje u Rusiju i zemlje bivšeg SSSR-a – obratite se agenciji Atlantis Travel. Stručno i uslužno osoblje rado će Vam pomoći u pronalasku i rezervaciji smještaja, povoljnih avionskih karata, brzo i jednostavno izdati vizu za Rusiju, te pružiti svu potrebnu podršku na putovanjtu.

…jer putovanje u Rusiju počinje u Alantis Travel-u

« Vrati se na prethodnu stranicu