Rusija i Bjelorusija stvorile su stvorile vlastiti “Schengen”.

Rusija i Bjelorusija stvorile su stvorile vlastiti “Schengen”. Ostaje samo dočekati uklanjanje ograničenja na graničnim prijelazima.

21. lipnja 2020. Rusija i Bjelorusija potpisale su sporazum o međusobnom priznavanju viza. Predviđa se da će stranci s bjeloruskom vizom moći ući na teritorij Ruske Federacije i ostati tamo do isteka roka valjnosti iste. Slična pravila vrijede i za strance s ruskom vizom u Bjelorusiju. Osim toga, Rusija je obećala ukloniti kontrolu na svojim aerodromima na letovima iz Bjelorusije. Ova politička odluka bila je očekivana na turističkom tržištu.
„Sporazum je bio potreban još ranije, u vrijeme prije koronavirusa, kako bi se povećao broj turista prema istočnoj Europi. I još više, sada ga pozdravljamo kao jedan od faktora povećanja atraktivnosti izleta u naše zemlje. To će podržati turističku industriju naših zemalja. Autobusne ture, europska kružna putovanja, tranzit u Rusiju uz zaustavljanje u našoj zemlji – to sada postaje pristupačno “, komentira direktorica turističkog operatera VIAPOL, članica upravnog odbora Republičkog saveza turističkih organizacija Minska Galina Potayeva.
Isto mišljenje dijeli i njezin kolega. „Sjajne vijesti – neophodne za razvoj turizma. Šteta je što je samo kretanje preko granice Rusije i Bjelorusije ograničeno zbog epidemije koronavirusa “, komentirao je direktor bjeloruskog turoperatora Time Voyage Ruslan Segenyuk. Od početka travnja ne postoji željeznička i zračna linija između Rusije i Bjelorusije, a samo ograničena kategorija ljudi može prijeći kopnenu granicu na cestovnim graničnim prijelazima. Samo nositelji dozvole boravka u drugoj zemlji, građani koji putuju radi studiranja, liječenja, skrbi o bolesnim rođacima, mogu preći granicu Rusije i Bjelorusije. Bjelorusija je važno tranzitno mjesto za ruske turiste. Prije pandemije koronavirusa, lokalne putničke agencije prodavale putovanja Rusima s početkom putovanja iz Minska i drugih gradova. Egipat je bio posebno tražen. Nakon vijesti da Bjelorusija nastavlja letove prema Turskoj i da Rusi imaju teoretsku priliku iskoristiti te letove, odluka Ministarstva vanjskih poslova dviju zemalja izgleda još pravovremenija. Ruski turisti su spremni otići u Tursku iz Bjelorusije. Osim toga, ruski turisti već nekoliko godina odlaze u Bjelorusiju na liječenje i rehabilitaciju.

 
« Vrati se na prethodnu stranicu