Rusija gradi most prema Krimu

Nakon što se odcjepio od Ukrajine, Krim će uskoro i mostom biti povezan s Rusijom.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin objavio je da će Rusija izgraditi most prema poluotoku Krimu. Prema procjeni vlade taj će projekt stajati 3 milijarde dolara. „Treba nam most i za automobile i vlakove“, naglasio je Putin, navodi agencija Interfax.

Da bi se stiglo do poluotoka Krima s ruskog teritorija ne prelazeći prostor Ukrajine, osim zrakoplovom, jedino se može stići po morskom tjesnacu Kerč, čija je širina 4,5 km na najužem dijelu između Azovskog i Crnog mora.

Veza se trenutačno osigurava skelom. Prema riječima ministra prijevoza Maksima Solokova, vlakovi i dalje voze po ukrajinskom teritoriju, a razmatra se i izgradnja tunela.

Jedan je mjesni dužnosnik početkom mjeseca rekao da bi most trebao biti dug 7,5 km. Ruski premijer Dmitrij Medvedev potpisao je odluku o izgradnji i povjerio radove državnoj tvrtki BTP.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u utorak, 18. ožujka, sporazum o ulasku Krima u sastav Rusije nakon što je stanovništvo Krima, većinski rusko, referendumom potvrdilo da želi pripojenje Rusiji (97 posto glasova). Referendum je, kao i odnos Rusije prema Ukrajini i Krimu, naišao na oštru osudu ostatka Europe te se čekaju daljnje koraci zemalja EU protiv Rusije.

 Izvor: dnevnik.hr

Zanima li vas putovanje u Rusiju, vize za Rusiju,  smještaj u Rusiji, organizacija raznih seminara i poslovnih sajmova u Rusiji, možete se obratiti agenciji Atlantis Travel – stručnjacima za Rusiju uz koje ćete se u Rusiji osjećati kao kod kuće.

« Vrati se na prethodnu stranicu