Putin: Rusija će uložiti 15 milijarda dolara u Ukrajinu

“Rusija će uložiti 15 milijarda dolara u državne obveznice Ukrajine i za trećinu smanjiti cijenu plina koji joj prodaje”, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin nakon susreta s ukrajinskim kolegom Viktorom Janukovičem u Kremlju.

“S obzirom na probleme ukrajinskog gospodarstva (…), ruska je vlada odlučila dio svojih pričuva uložiti (…) u obveznice ukrajinske vlade u visini 15 milijarda dolara”, rekao je Putin. “To nije povezano ni s kakvim uvjetima, bilo s porastom, smanjenjem ili zamrzavanjem socijalnih povlastica, mirovina i troškova”, dodao je, smjerajući na uvjete koje postavlja Međunarodni monetarni fond (MMF) za odobravanje zajma Kijevu.

Ruski ministar financija Anton Siluanov dodao je da će se taj novac 2013. i 2014. uložiti u obveznice koje izdaje Ukrajina, prenose ruske agencije.

Putin je također rekao da je Rusija pristala za trećinu smanjiti cijenu plina koji izvozi u Ukrajinu, pa će ona sa sadašnjih više od 400 dolara iznositi 268,5 dolara za 1000 prostornih metara. Usto je kazao da se na ovom susretu nije razgovaralo o ulasku Ukrajine u carinsku uniju koju predvodi Moskva, a proeuropska oporba u Ukrajini je ne želi. “Ne bojte se, danas nismo razgovarali o ulasku Ukrajine u carinsku uniju”, rekao je.

Dvije su zemlje ipak zaključile ugovor o ukidanju “trgovinskih ograničenja” u 2013. i u 2014. Potpisan je i niz drugih dokumenata. Ukrajinska oporba, koja već gotovo četiri tjedna prosvjeduje otkako je koncem studenoga Janukovič odbio potpisati ugovor o pridruživanju Ukrajine Europskoj uniji, optužila je predsjednika uoči posjeta Moskvi da želi “prodati” zemlju Rusiji koja pak želi prisiliti Kijev da uđe u carinsku uniju koju predvodi, a u kojoj su još Bjelorusija i Kazahstan.

« Vrati se na prethodnu stranicu