Rusi nezadovoljni srpskim jabukama

Izvoz srpskih jabuka u Rusiju ugrožen je nakon što je u njima otkrivena visoka koncentracija pesticida, pa čak nije isključena ni mogućnost prekida izvoza.

Na to je ukazao i ruski premijer Dmitrij Medvedev poručivši trgovcima kako uvoz poljoprivrednih proizvoda nije prihvatljiv ni kada je riječ o kvaliteti niti cjenovno. Sve dok nije stiglo upozorenje o nazočnosti pesticida, srpski voćari izvozili su na rusko tržište najmanje 80 tisuća tona jabuka, a ponekad i blizu 150 tisuća tona, no izvoz je pao na 31 tisuću tona. Rusija je s otkupom 95 posto uroda srpskih jabuka bila najveći kupac toga voća. Visoka doza pesticida uočena je u uvezenoj količini od 60 tona.  U Privrednoj komori Srbije (PKS) tvrde kako sporne jabuke potječu iz Makedonije te su reizvezene u Rusiju.

Zasad je plasman u odnosu na prethodne godine više nego prepolovljen, što je velik udarac za proizvođače jer su hladnjače pune, a domaće tržište zbog previsoke cijene ne može primiti te količine. Do skoka cijena jabuka, koje su skuplje od banana i drugog južnog voća, došlo je nakon što je gotovo cjelokupni urod izvezen u Rusiju, a na srpsko tržište su došle jabuke iz uvoza, ponajviše iz Poljske.

« Vrati se na prethodnu stranicu