Rusi grade hotel u Lipiku i ZRC dižu iz pepela, projekt će izravno zaposliti 110 radnika

Rusi grade hotel u Lipikulipik Rusi grade hotel u Lipiku

U prvoj fazi projekta predviđa se obnova objekata srušenih u ratu i izgradnja novog hotela u kojem će posao naći 110 radnika.

Stečaj je za tvrtku Zdravstveno rekreacijski centar (ZRC) Lipik, za razliku od promašenog predstečaja, značio brzo rješenje, a otvorena su i vrata projektu čija se vrijednost procjenjuje na oko 197 milijuna kuna. Svi akteri regionalne i lokalne vlasti daju mu podršku, kao i novom investitoru, tvrtki Itema, jer donosi razvoj turizma i zapošljavanja.

Stečaj je dobro okončan, prema objašnjenju stečajnog upravitelja Milana Nakića, kad se gleda s naslova imovine koja je preuzeta u stečaju i daljnjih planova Iteme koja je lani na dražbi kupila imovinu ZRC Lipika. Vrlo se rijetko može pronaći investitor koji je raspoložen dalje razvijati nove projekte, a ovdje se upravo to dogodilo, pa su sve oči u Lipiku i Požeško-slavonskoj županiji uprte u taj projekt.

Zbog njega se stvaraju novi partnerski odnosi koji su ključ u realizaciji projekta. Prvi takve vrste je ovih dana sklopljeni sporazum između Iteme kao investitora te grada Lipika i županije, njihovih Turističkih zajednica i Regionalne agencije Panora. Partnerski odnos između nositelja projekta i TZ-a bitna je karika – obvezni dio dokumentacije, doznajemo, i uvjet za postupak apliciranja za EU sredstva. On se očekuje već početkom 2016., a aplikacija će biti predana odmah.- potvrdio nam je direktor Iteme Zdravko Mikolić.

Lokalni mediji prenose i Mikolićevu potvrdu da je investitor iz Rusije, uz napomenu da još nije vrijeme da u javnost idu s imenima. Ruska tvrtka se bavi međunarodnom trgovinom i ulaganjem u zdrave projekte, a Lipik smo prepoznali kao zdrav projekt zbog tradicije i velikih potencijala koje ima, kazao je Mikolić.

“U prvoj fazi predviđa se 197 milijuna kuna za obnovu ratom porušenih objekata koji su zaštićena kulturna dobra ,te izgradnja novog hotela sa 101 smještajnom jedinicom. “, najavljuje Mikolić. Projekt će izravno zaposliti 110 radnika, a nova radna mjesta kreirat će i u suradnji s lokalnim poduzetnicima.

« Vrati se na prethodnu stranicu