Rusi će se ponositi svojom GMO hranom

Rusija se priprema uhvatiti korak sa svijetom u proizvodnji genetski modificirane hrane (GMO). Mjere za razvoj biotehnologije i genetskog inženjeringa su postavljene u razvojnoj mapi Ministarstva za ekonomski razvoj. Dužnosnici se nadaju kako će se smanjila uvoz biotehnologije i povećati prisutnost Ruske Federacije u ovom obećavajućem tržištu.

Danas je udio ruskog sudjelovanja u ubrzano razvijućoj, ali vrlo kontroverznoj biotehnologiji  manji od 0,1 posto. U međuvremenu, analitičari ne sumnjaju u budućnost tog trenda. Prema njihovim projekcijama, do 2025. svjetsko tržište GMO-a će doći do 2 trilijuna dolara. Prema ruskim dužnosnicima, do tada će Rusija potpuno uspostaviti vlastitu proizvodnju genetski modificirane hrane kako bi dobila što veći komad tog kolača.

Nacrt razvoja biotehnologije u zemlji je dostupan na službenim stranicama Vlade Ruske Federacije. Predložene mjere uključuju bio farmaceutske, industrijske biotehnologije, poljoprivredne i prehrambene biotehnologije, šumske biotehnologije, bioenergije, biotehnologiju okoliša i genetski inženjering. Planirano je da za pet godina, odnosno do 2018., proizvodnja biotehnoloških proizvoda dosegne potrošnju od  300 milijardi rubalja u odnosu na 128 milijardi eura u 2012,  proizvodnju  200 milijuna u odnosu na sadašnjih 26 milijardi, te izvoz od 50 milijardi rubalja u odnosu na 1 milijardu rubalja lani.

Prema stručnjacima, danas je Kina daje najviše sredstava za GMO istraživanja. Njemačka i Francuska su također fokusirane na razvoj biotehnologije, pa tako i Italija i SAD, iako u manjoj mjeri. Zanimljivo, čak i za Njemačku, čija vlada “propovijeda” vrijednosti okoliša i održavanje odgovarajuće politike, razvoj GMO-a nije upitan pitanja. U međuvremenu, velika većina ljudi u Rusiji i dalje je uvjerena o katastrofalnom učinku genetski modificirane hrane na ljudsko zdravlje. Stručnjaci u području znanosti i tehnologije industrije ne dijele te brige.

« Vrati se na prethodnu stranicu