Rosneft najveći proizvođač nafte

Rosneft je postao najveća javna naftna kompanija u svijetu.  Zahvaljujući dvjema pogodbama ta je kompanija postala vlasnik 100% dionica TNK-BP.

Za treću naftnu kompaniju Rusije po količini proizvodnje Rosneft je platio 56 milijardi dolara. Sredstva u gotovini i dionicama Rosnefta po pola su raspodijeljeni između dva osnovna dioničara TNK-BP, koji su posjedovali tvrtku na paritetnoj osnovi. To su ruski konzorcij AAR i britanski naftni div British Petroleum.

Rosneft je uspio dobiti kredit od međunarodnih banaka u iznosu 31 milijarde dolara. Još 10 milijardi dolara (kao akontaciju za buduće isporuke nafte) kompanija će dobiti od trgovaca sirovinama Vitol i Glencore. Osim toga, prema podacima „Rater“, Rosneft vodi pregovore o trostrukom povećanju isporuka sirovina u Kinu. Taj sporazum će omogućiti kompaniji da dobije desetine milijardi dolara. Procjenjuje se da će se kupovina TNK-BP isplatiti tijekom 10 godina, jer se TNK – BP smatra najrentabilnijom naftnom kompanijom. Osim toga, dodatni adut pripajanja TNK-BP od strane Rosnefta bit će štednja na troškovima, jer se mnogi projekti teritorijalno nalaze blizu jedni drugima. Proces ujedinjena bit će okončan do kraja godine.

Prema proračunima samog Rosnefta, objedinjena kompanija moći će vaditi oko 200 milijuna tona nafte godišnje. Taj pokazatelj impresionira, ali on nije najveći među svjetskim naftnim kompanijama, ističe direktor Instituta nacionalne energetike Sergej Pravosudov, već će ruska tvrtka postati lider u vađenju među javnim kompanijama, čije se dionice prodaju na burzi. Ona će prestići američku kompaniju ExxonMobil. SaudiAramco – državna kompanija Saudijske Arabije – ne kotira na burzi, jer je vlasništvo kraljevske obitelji te zemlje i nju Rosneft neće prestići.

 

« Vrati se na prethodnu stranicu