Rafinerija Brod tone u gubitke

Rafinerija Brod tone u gubitke

Rafinerija Brod tone u gubitke. Akumulirani gubitak rafinerije nafte ˝Brod˝ veći je od 260 milijuna eura, dok su dugoročne obveze 310 milijuna, što je tri puta više od imovine poduzeća, zaključeno je u revizorskom izvještaju Rafinerije za 2014. godinu.

Rafinerija Brod

Revizori tvrtke Deloitte izrazili su sumnju u transferne cijene sa povezanim pravnim licima, kojima rafinerija duguje skoro 300 milijuna eura. “Društvo ima značajne transakcije sa povezanim pravnim licima (Optima grupa, Zarubežnjeft, Njeftegazinkor, Rafinerija ulja Brod i Nestro Petrol Banjaluka). Iako rukovodstvo Društva smatra da posjeduju povoljnu i adekvatnu dokumentaciju u vezi sa transfernim cijenama, postoji neizvjesnost da se zahtjevi i tumačenja poreznih i drugih organa razlikuju od tumačenja rukovodstva“. Analitičari ističu kako je samo pitanje vremena kada će se rafinerija ugasiti, jer se godinama preko nje izvlači veliki novac.

Rafinerija nafte ˝Brod˝ u prošloj godini pokazala je neto gubitak od 13 milijuna eura, dok su njene kratkoročne obaveze veće od obrtne imovine za skoro 20 milijuna eura, pa je revizor utvrdio da je neizvjestan opstanak poduzeća. “Budućnost poslovanja Rafinerije ovisi isključivo o kontinuiranoj financijskoj podršci matičnog poduzeća Njeftegazinkor Rusija˝.

Treba napomenuti i da Rafinerija ima dug prema Poreznoj upravi Republike Srpske od 53 milijuna eura za beskamatno reprogramirane porezne obveze, a duguje i Vladi RS-a 1,7 milijuna eura, koliko je Vlada umjesto nje platila općini Brod za korištenje gradskog građevinskog zemljišta. 

Siniša Vukelić, urednik portala ˝Capital.ba˝, kaže da je sve sumnjivo sa poslovanjem Rafinerije, i napominje da još uvijek javnost nije imala na uvid ugovor i anekse ugovora o prodaji i privatizaciji naftne industrije, te da nikada nije razjašnjeno tko su vlasnici matične tvrtke, ˝Njeftegazinkor˝. ˝Znamo da državna ruska tvrtka ‘Zarubezhneft’ posjeduje 40% tvrtke, međutim većinski vlasnici od 60% su tri pravna lica od kojih za jedno mnogi tvrde da je osnovano tek mjesec dana prije nego što će kupiti rafineriju nafte u Brodu˝, kaže Vukelić.

Da podsjetimo, Ruski ˝Njeftegazinkor˝, osnovao je 2008. godine “Optima grupu” koja kontorlira ulaz i izlaz sirove nafte iz rafinerije. I dok rafinerija u Brodu ima akumulirani gubitak od 260 milijuna eura, istovremeno ˝Optima grupa˝ ima više od 600 milijuna eura godišnjeg prometa, po čemu je 2013. bila jedna od tri najjače tvrtke u BiH, a nalazi se i na listi 500 najvećih poduzeća u centralnoj Europi.

 

Izvor: Biznis.ba

Planirate li poslovno putovanje u Rusiju i zemlje bivšeg SSSR-a – obratite se agenciji Atlantis Travel. Stručno i uslužno osoblje rado će Vam pomoći u pronalasku i rezervaciji smještaja, povoljnih avionskih karata, brzo i jednostavno izdati vizu za Rusiju, te pružiti svu potrebnu podršku na putovanjtu.

…jer putovanje u Rusiju počinje u Alantis Travel-u

« Vrati se na prethodnu stranicu