Putinov poklon od 10 milijuna eura za čišći zrak u Sl. Brodu

Putinov poklon od 10 milijuna eura za čišći zrak u Sl. Brodu

Ruska Federacija spremna je u cijelosti platiti uvođenje čistih proizvodnih tehnologija u veliku rafineriju u Bosanskom Brodu i o tome pregovara s hrvatskim izvođačima.

Ruska Federacija spremna je u cijelosti platiti uvođenje čistih proizvodnih tehnologija u veliku rafineriju u Bosanskom Brodu i o tome pregovara s hrvatskim izvođačima. Na taj način dramatično bi se smanjilo onečišćenje zraka koje godinama doslovno izluđuje i ugrožava zdravlje stanovnika Slavonskog Broda, preko rijeke Save, u Hrvatskoj. Ruski veleposlanik u Republici Hrvatskoj, dr. Anvar Azimov, otkrio je za 24sata detalje tog plana koji bi konačno omogućio rješenje, kako on kaže, “najiritantnijeg problema” u odnosima Moskve i Zagreba. “Iako smo dosad investirali nekoliko milijuna eura u filtre i zaštitu okoliša u bosanskobrodskoj rafineriji, postoji samo jedno pravo i konačno rješenje”, otkriva ruski diplomat.
Putinov poklon od 10 milijuna eura za čišći zrak u Sl. Brodu

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Rafinerija u Bosanskom Brodu vlasništvo je ruske državne tvrtke Zarubezhneft iz Moskve. Energana rafinerija, koja pokreće strojeve za preradu sirove nafte, radi na onu istu naftu koju prerađuje. S obzirom na to da je riječ o sirovini koja ima veliki postotak kemijskih nečistoća, najviše opasnog sumpora, onečišćenje je golemo i ugrožava stanovništo u oba Broda, Bosanskom i Slavonskom.

“Ako bi se rafinerija prebacila na pogon plinom, mi smo spremni sve to platiti”, tvrdi dr. Azimov.

U tom slučaju sirovu naftu u energani rafinerije zamijenio bi plin koji je puno čišći i ekološki prihvatljiviji, a to bi dramatično smanjilo zagađenje zraka i okoliša. Cijena cijelog projekta je oko 10 milijuna eura i Rusija plaća sve. “Razgovaramo o mogućim opcijama izvođenja projekta s privatnim izvođačima iz Hrvatske”, kaže ruski diplomat koji je osobno posjetio Slavonski i Bosanski Brod kako bi se uvjerio u razmjere onečišćenja.

Za finalizaciju je potrebno sagraditi dio posebnog plinovoda od Hrvatske do BiH, odnosno do same rafinerije. “ Siguran sam da bismo tako eliminirali 90 posto zagađenja”, uvjerava ruski veleposlanik. Prof. dr. Igor Dekanić, ugledni stručnjak za naftu, potvrdio je da mogućnost uvođenja plina u rafineriju umnogome smanjuje razinu onečišćenja. “Da, to je moguće. Uvođenje plina, kao što je slučaj u modernim rafinerijama, dovelo bi do smanjenja onečišćenja.”

On kaže da to i nije sasvim nova ideja za rafineriju u Bosanskom Brodu te da je već ranije spomenuta takva mogućnost. S druge strane, Rusi, osim troška, vide i mogućnost stanovite zarade jer bi plin, za pogon rafinerije, dolazio iz Rusije. Republika Hrvatska i vlasti u BiH, odnosno Republici Srpskoj, već dulje neuspješno pregovaraju o saniranju onečišćenja zraka iz rafinerije u Bosanskom Brodu. Unatoč potpisanim protokolima, stanovnici Slavonskog Broda ne vide bilo kakvo poboljšanje. Istodobno, rafinerija bilježi ozbiljne gubitke koji rastu iz godine u godinu.

Prihodi su u ozbiljnom padu zbog stanja u naftnom biznisu u svijetu. Prema objavljenim podacima, ukupan gubitak rafinerije u Bosanskom Brodu narastao je na ukupno 284 milijuna eura.

 

« Vrati se na prethodnu stranicu