Putina podržava gotovo 90% stanovnika Rusije

Putina podržava gotovo 90% stanovnika Rusije

Popularnost ruskog predsjednika Vladimira Putina ovih je dana dostigla “povijesnu razinu” od Kimilsungovske ili Francovo- čak 89%.

People attend a rally called "We are together" to support the annexation of Ukraine's Crimea to Russia in Red Square in central Moscow, March 18, 2014. Russian President Vladimir Putin, defying Ukrainian protests and Western sanctions, signed a treaty on Tuesday making Crimea part of Russia but said he did not plan to seize any other regions of Ukraine. The flags display portraits of Russia's President Vladimir Putin and read "We are together!" REUTERS/Maxim Shemetov (RUSSIA - Tags: POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY) - Putina podržava gotovo 90% stanovnika Rusije

To pokazuje nedavno istraživanje koje je provela najelitnija ruska sociološka kuća Levada centar. Naime, tako trivijalno visoko, Putin nije bio još od kolovoza 2008. godine nakon pobjedničkog kratkotrajnog rata s Gruzijom kad je podrška iznosila 88%.

To da je Putin popularan nije ništa novo. Naime, već dugo je on jedina relevantna politička figura na ruskoj sceni. Uz njega su, na priličnoj distanci, ministar obrane Sergej Šojgu sa 28%, zatim na trećoj poziciji koju dijele sa 21% šef diplomacije Sergej Lavrov i aktualni premijer Dmitrij Medvedev. Rusija se zapravo u vrijeme trećeg Putinovog mandata, pogotovo sada kada je zbog događaja u Ukrajini u napetim odnosima sa Zapadom, ograničila samo na svog čelnika Kremlja, koji nema nikakvu ozbiljnu konkurenciju ni u samom središtu ruske moći. Tako svi njegovi oporbeni protueuropski suparnici izvan kremaljskih zidina objektivno okupljaju tek kakvih desetak posto Moskve i Peterburga. Alekseja Navaljinog održavaju na životu tek strani i neki domaći mediji, kao oporbenog endema.

Putin je objektivno nedostižan upravo u ovim trenutcima, kada zapad nastoji izolirati pa i obezvrijediti Rusiju, što kod Rusa izaziva samo suprotni efekt. Kako kaže politolog Aleksej Graždankin, ovakvi su rezultati logični jer Rusija trenutno živi “prema zakonima ratnog vremena”. Naime, rezultati govore da “što je stanje gore po Rusiju, to je bolje za vlast”.

Red, a ne demokracija

Rusima je prema istom istraživanju javnog mijenja (57%) važniji “red i poredak” nego demokracija. Mnogi smatraju da je na djelu bezočna agresivna politika Zapada prema Rusiji (koju ne shvaćaju) te da Washington i Bruxelles sve čine da ograniče utjecaj Rusije u svijetu, a Putin je taj koji se tomu suprotstavlja. Konačno, većina Rusa smatra da su za ekonomske devijacije krivi Barack Obama i Angela Merkel, a ne Putin. Dapače, Rusija je uspjela ustabiliti rubalj, održati ekonomiju na razini koja ne ugrožava socijalne odnose te isplatu plaća i mirovina, a inflacija, iako je najveća u zadnjih 15 godina, ipak je obuzdana.

Polovica Rusa je za atomsko oružje

Iako čak 89% Rusa Putina smatra nedodirljivim liderom, ipak “tek” njih 64% misli da “Rusija ide u pravom pravcu”. No svoju politiku ne usmjeravaju na Vladimira Putina, nego zbog toga prigovaraju vladi. Ne treba odbaciti ni podatak da bi svaki drugi Rus odobrio uporabu nuklearnog oružja, što znači da je njih 50% spremno po tom pitanju Putinu dati odrješene ruke.

 

Izvor: Jutarnji list

Želite li posjetiti Rusiju i zemalje bivšeg SSSR-a – obratite se agenciji Atlantis Travel. Stručno i uslužno osoblje rado će Vam pomoći u pronalasku i rezervaciji smještaja, povoljnih avionskih karata, brzo i jednostavno izdati vizu za Rusiju, ponuditi uslugu transfera te pružiti svu potrebnu podršku u vezi putovanja.

…jer putovanje u Rusiju počinje u Alantis Travel-u

« Vrati se na prethodnu stranicu