Putin raspustio državnu novinsku agenciju

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je raspustio glavnu državnu novinsku agenciju i zamijenio je organizacijom koja će se brinuti za jačanje ugleda Rusije u svijetu.

Nova organizacija zvat će se Rusija danas, a Putin je odlukom o ukidanju agencije RIA Novosti dodatno pojačao nadzor nad ruskim medijima. To mu je druga odluka u dva tjedna kojom jača svoju poziciju nakon nedavnih prosvjeda protiv njegove vlasti.

Većina ruskih medija već je lojalna Putinu čiji protivnici dobivaju veoma malo prostora, ali najnovija odluka pokazuje koliko su mediji važni za Putinovu vlast te koliko je Kremlju stalo do predsjednikova ugleda i rejtinga. Čelnik nove agencije koja će nastati na ostacima RIA Novosti bit će konzervativni voditelj vijesti Dmitrij Kiseljov.

„Glavni fokus Rusije danas bit će obavještavanje svijeta o državnoj politici i javnome životu Ruske Federacije”, navedeno je u uredbi koju je potpisao Putin.

Sergej Ivanov, predstojnik predsjednikova ureda, novinarima je rekao da se tim promjenama štedi te da se na taj načun unapređuju  državni mediji.

« Vrati se na prethodnu stranicu