Prvi koncert Hrvatsko – ruskog društva

Hrvatsko-rusko društvo «Umjetnost bez granica»  osnovano u lipnju 2013 godine u Dubrovniku s ciljem njegovanja, promicanja i popularizacije ruske umjetnosti, posebno glazbe u Republici Hrvatskoj, ali i hrvatske umjetnosti u Rusiji, zadnjeg dana kolovoza u palači Sponza u Dubrovniku upriličilo je svečani koncert, koji je bio i uvod u ciklus koncerata ruske glazbe: ruskih romansi, glazbe iz baleta te kultnih ruskih filmova. Na  koncertu su  nastupile  sopranistica Nalalia Demyanova iz Moskve, violinistica Elvira Galioulline i pijanistica Helena Tomašković. Izvedena su djela ruskih skladatelja koja se rijetko mogu čuti izvan granica Rusije:  G.Sviridova, romanse V.Basnera, M.Šiškina, S.Rahmanjinova te skladbe iz baleta P.Čajkovskog  i A.Hačaturjana. A za ovu prigodu  program su upotpunila djela  hrvatskih skladatelja J.Hatzea, I.L.Kalinskog i R.Matza.

Hrvatsko – rusko društvo zasad broji 25 članova, a to su uglavnom ruske žene i njihove familije. Polovica su Hrvati i naši prijatelji iz miješanih brakova. U Hrvatskoj prema službenim podacima živi 1280 rusa, a u Dubrovniku ih je 50-ak.

Svojim aktivnostima članovi Društva će nastojati poticati razumijevanje, toleranciju i prijateljstvo u hrvatsko- ruskim odnosima. Također je planirana suradnja sa sličnim udrugama, umjetnicima i ljubiteljima umjetnosti iz Hrvatske i Rusije.

 Društvo nozi naziv˝ Umjetnost bez granica“ jer prava umjetnost nema granica, niti vjerskih, ni rasnih ni nacionalnih. Umjetnost je jezik koji razumiju svi ljudi svijeta. „Cilj društva kroz glazbu, ples i poeziju upoznati ljude kako našeg grada tako i šire sa onim što volimo, onim što nosimo u sebi i onim čemu pripadamo. ˝rekla je dopredsjednica  Helena Tomašković na početku svečanog koncerta povodom osnivanja Društva.

 Za pitanja o vizama za Rusiju, putovanjima u Rusiju, organizaciji raznih seminara, sajmova i sl. u Rusiji možete se obratiti agenciji Atlantis Travel.

 

« Vrati se na prethodnu stranicu