Pripreme za južni krak “Južnog toka”

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja u Vladi Republike Srbije Milan Bačević rekao je da resorno ministarstvo u dogovoru sa Srbijagasom i Gazpromom prikuplja dokumentaciju za izradu prostornog plana posebne namjene za južni krak “Južnog toka”.

Bačević navodi da bi se južni krak “Južnog toka” sastojao od pravca k Makedoniji, uz odvajanje jednog dijela ka Kosovu i Metohiji i od pravca k Crnoj Gori koja bi na taj način mogla dobiti plin s “Južnog toka” iz Srbije. 

Krakom koji vodi k granici s Crnom Gorom, Srbija bi mogla pratiti smjer budućeg auto-puta Požega – Boljare i time potpuno infrastrukturno pokriti čitav prostor Srbije.

Prema Bačeviću, dužina južnog kraka “Južnog toka” bila bi oko dva puta veća od postojeće dionice za koju je već usvojen prostorni plan posebne namjene te donešen poseban zakon, koji “Južni tok” proglašava projektom od nacionalnog interesa za Srbiju.

Smatra da bi se ovim načinom Srbija nametnula kao energetska sila u Europi jer bi se preko Srbije, plinom opskrbljivale mnoge države u regiji. Srbija bi iskoristila svoj zemljopisni  položaj i pretvorila ga u geopolitičku i geostratešku prednost, dodao je Bačević. Napominje da je izrada prostornog plana područja posebne namjene za južni krak “Južnog toka”, za dionicu k Makedoniji, u toku, a dionica k Crnoj Gori je još u fazi idejne razrade.

Izgradnja prve faze “Južnog toka” trebala bi početi krajem ove godine.

Izvor: Poslovno Jutro

« Vrati se na prethodnu stranicu