Pregled ruskog tiska: Ustavna reforma Ukrajine, mogućnost isporuke iranskog plina u EU, Ciprasova posjeta Moskvi

Stavna reforma Ukrajine, mogućnost isporuke iranskog plina u EU, Ciprasova posjeta Moskvi

Pregled ruskog tiska: Ustavna reforma Ukrajine, mogućnost isporuke iranskog plina u EU, Ciprasova posjeta Moskvi. Kijev počeo ustavnu reformu usprkos prigovorima DNR i LNR

Kiev

Novine RBK pišu da je u Kijevu održano prvo zasjedanje komisije za reformu Ustava Ukrajine, čiju provedbu do kraja godine zahtijeva Kompleks mjera za ispunjenje minskih sporazuma.

Novine govore da će se izmijeniti sistem raspodjele ovlasti između Kijeva i regija. ”Decentralizacija će se ticati svih razina državne vlasti, počevši od seoske i gradske, što odgovara obvezama Ukrajine prema Europskoj povelji o lokalnoj samoupravi. Ali neće se ticati ni obrambene, ni vanjske politike”, pojasnio je za RBK Andrej Kozlov, koordinator Democracy Reporting Internationala. Ipak, ne može se raditi o zasebnim režimima ili zasebnoj politici za neke regije (recimo za Donbas). To bi kršilo princip ravnopravnosti.

Novine ističu da u Kijevu inzistiraju na tome da neće voditi pregovore s predstavnicima Donjecke i Luganske Narodne Republike. Rad na točkama izmjene Ustava mora se završiti do lokalnih izbora, koji su predviđeni za jesen.

Iran priključuju projektu tranzita plina u Europu

Iran

Prvi strani lider, koji će posjetiti Teheran nakon prekida pregovora o iranskom nuklearnom programu, bit će turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan, izvještava Kommersant. Glavna tema njegovog susreta s iranskom upravom bit će popust za plin: kupovina energetskih resursa od Irana ostaje osjetljivo pitanje za tursku vlast. Novine pojašnjavaju da u Ankari računaju da će dobiti popust od 25%.

Ništa manje principijelno pitanje ni nije budućnost tranzita iranskog plina u Europu, dodaju novine. Skidanje sankcija u budućnosti dat će mogućnost Teheranu da poveća izvoz plina u Europu. Mihail Krutihin, partner kompanije RusEnergi, izjavio je za Kommersant da bi takva perspektiva mogla dovesti do neizbježnosti sukoba interesa Ruske Federacije i Irana, te do pojačanja turskih pozicija, koja želi dobiti status glavne zemlje u regiji preko koje prolazi plin.

Novine ističu da bi EU mogla razmatrati mogućnost kupovine iranskog plina. Ta bi im mjera pomogla da smanje ovinost o isporukama ruskog goriva.

Ciprasu poručuju da se ne kladi na ruskog konja

Grčki premijer

Nezavisimaja gazeta objavljuje članak uoči posjete Moskvi grčkog premijera Aleksisa Ciprasa tijekom koje će se susresti s Vladimirom Putinom. Na susretu razmotrit će se pitanja energetike, investicija, trgovine i turizma.

Očekuje se da će Rusija smanjiti prehrambene sankcije Grčkoj, napraviti za nju iznimku, pišu novine. Nezavisimaja gazeta ističe da mnogi analitičari Europske unije vide u tom putovanju po svojoj prilici geopolitički pomak. Ljudmila Babinina, voditeljica centra za političku integraciju na Institutu Europe pri RAN-u, objasnila je za novine da je Ciprasova posjeta naišla na takav odjek, jer bi posebna pozicija Grčke zaista mogla unijeti nesklad u opći hor. Prije svega, to uznemirava Njemačku, koja se krajnje žestoko zalaže protiv bilo kakvih popuštanja Rusiji. Berlin se boji javnog raskola u redovima EU i zbog toga ne želi da se Atena veže s nekakvim obvezama prema Moskvi. ”Što se tiče Ciprasovih motiva, njegova vlada se našla u jako složenoj situaciji i prisiljena je tražiti nestandardna rješenja”, nastavila je stručnjakinja. ”Ona se ni dalje ne može dogovoriti s Europskom unijom. Ako Grčka zatraži pomoć, Rusija će joj dati kredit, bez obzira na složenu financijsko-ekonomsku situaciju. Ipak, to se može dogoditi samo u krajnjem slučaju, jer Atena ne smatra da izlazak iz Europske unije ili eurozone odgovara njezinim interesima”.

 

Izvor: Ruski vjesnik

Želite li upoznati sve ljepote Rusije i zemalja bivšeg SSSR-a – obratite se agenciji Atlantis Travel. Stručno i uslužno osoblje rado će Vam pomoći u pronalasku i rezervaciji smještaja, povoljnih avionskih karata, brzo i jednostavno izdati vizu za Rusiju te pružiti svu potrebnu podršku u vezi putovanja.

…jer putovanje u Rusiju počinje u Atlantis Travel-u

« Vrati se na prethodnu stranicu