Pozitivni pomaci u gospodarskoj suradnji Hrvatske i Rusije

Partnerstvo s Ruskom Federacijom od strateškog je interesa za Republiku Hrvatsku, a boljoj komunikaciji doprinosi i Poslovno vijeće Hrvatske gospodarske komore jer je moguće postići bolju organizaciju i povezivanje gospodarskih sektora, tijela državne uprave i raznih udruga. Cilj je Poslovnog vijeća i pružanje koordinirane podrške svim institucijama i organizacijama RH koje su uključene u taj proces.

Predstavništvo HGK u Moskvi bilježi čitav niz pozitivnih pomaka, te je potrebno da se u zajedničke napore što više uključe i uspješne tvrtke koje već godinama nastupaju na tom tržištu. Poslovno vijeće podržava regionalni i selektivni pristup suradnji s Rusijom, odlazak u regije pruža dobre šanse, a za to već postoje pozitivni primjeri, vezani uz energetiku, farmaceutsku industriju, telekomunikacije, turizam. Na inicijativu Predstavništva HGK u Moskvi, planiran je sastanak jednog od vodećih ruskih distributera farmaceutskih proizvoda s hrvatskim dobavljačima. U okviru rada Poslovnog vijeća razmatrat će se i pitanja promjena u viznom režimu, kao i pitanje vlasništva i imovine ruskih državljana u RH.

Rusija je za Hrvatsku tradicionalno značajan trgovinski partner te se je zahvaljujući povećanom izvozu na rusko tržište sa 11. mjesta u 2011. godini popela se na sedmo mjesto izvoznih partnera Hrvatskoj. U uvozu je zadržala treće mjesto trgovinskih partnera. Prošle godine robna razmjena dviju zemalja iznosila je dvije milijarde USD te je povećana za tri posto. Izvoz je bio veći 41 posto te je iznosio više od 400 milijuna USD, a uvoz je snižen za četiri posto te je bio veći od 1,5 milijardi USD. Smanjen je deficit međusobne trgovinske bilance. Hrvatska na rusko tržište ponajviše izvozi lijekove, kozmetiku, strojeve i opremu, prehrambene proizvode, a uvozi energente i sirovine. Novi izvozni proizvodi su poljoprivredni strojevi i duhan te sezonski izvoz mandarina.

U gospodarskim odnosima Hrvatske i Rusije došlo je do značajnih pomaka. Od velikog je značaja ulaganje najveće ruske kompanije Gazproma Hrvatskoj, kao i otvaranje poslovnica Sberbanke u Hrvatskoj. Najavljena ulaganja daju pozitivan signal i drugim ulagačima. Uz prisutnost ruskih tvrtki na hrvatskom tržištu, Rusija je i značajan izvor investicijskog kapitala, a posebna se pozornost pridaje uklanjanju barijera za ulaganja. U HGK podsjećaju na dobru afirmiranost hrvatske farmaceutske industrije na ruskom tržištu, izvoz strojeva i opreme u Rusiju, a šanse ima i hrvatska prehrambena industrija osobito proizvodnja zdrave hrane, što je važno i za turističku ponudu. Prošla je godina bila i jedna od najboljih izvoznih godina Hrvatske u Rusiju, te je, prema preliminarnim podacima, ostvaren izvoz od oko 420 milijuna USD.

U Moskvi je planirano održavanje sedme sjednice Hrvatsko-ruske međuvladine komisije za trgovinsko-gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju 27. i 28. svibnja, u okviru kojeg je predviđeno i gospodarsko izaslanstvo. Predstavništvo HGK u Moskvi usmjerava se prema regijama, kao što je suradnja s ruskim oblastima Jaroslavska, Kaluga itd. Također planiran je i nastup na sajmovima Automehanika od 26. do 29. kolovoza u Moskvi te Sajam brodogradnje Neva od 24. do 27. rujna.

« Vrati se na prethodnu stranicu