Povjerenje u tvrtku platio 200.000 kuna

Povjerenje u tvrtku platio 200.000 kuna

Daljnji rast prihoda uz profitabilnost zahvaljujući aktivnostima na postojećim tržištima, ali i prodoru koji se očekuje na neka nova tržišta, planovi su AD Plastika za 2015. godinu. Potvrdio je to predsjednik Uprave AD Plastika Marinko Došen pojašnjavajući i jučerašnju informaciju zašto se i on odlučio na kupnju jednog paketa dionica ove kompanije.

AD Plastika Povjerenje u tvrtku platio 200.000 kuna

Cijena dionice

Došen je kupio 2120 donica kompanije čije poslovanje vodi – stečene dionice predstavljaju 0,05048% temeljnog kapitala solinske tvrtke. No, sam potez privlači pozornost zato što se potvrđuje kako i menadžeri te kompanije samoincijativno u nju investiraju, ne čekajući na nagradu u vidu trezorskih dionica. Došen dodaje i kako je cijena dionice iznosila  103 kune, što znači da ga je ova akvizicija stajala oko 200.000 kuna.

“Naravno da se radi o mojem povjerenju u dionice AD Plastika. Odnedavno sam preuzeo funkciju predsjednika Uprave AD Plastika i samim time pokazao povjerenje u kompaniju. Iskreno vjerujem u profitabilnost i rast prihoda kompanije što će učvrstiti poziciju AD Plastika na postojećim tržištima, ali ujedno i otvoriti neka nova tržišta”, kazao je Došen. Na čelnoj funkciji Uprave Došen je naslijedio dotadašnjeg Mladena Peroša koji je od 2012. vodio poslovanje solinske tvrtke naslijedivši dugogodišnjeg čelnika Josipa Bobana. Peroš ipak nije izdržao cijeli mandat – na vlastiti zahtjev je opozvan, te je sad član Uprave zadužen za razvoj i komercijalu.

Novi, pak, predsjednik Uprave Došen u AD Plastik je došao 2012., a na vodeću funkciju stigao je iz Rusije gdje je bio generalni direktor AD Plastikove tvrtke ZAO PHR u Rusiji. To znači i da je poznavatelj tamošnjih prilika, a neslužbeno doznajemo da se upravo i istražuju nove prilike na ruskom tržištu po onoj staroj definiciji da je svaka kriza ujedno i prilika.  Osnovne značajke recentnoga poslovanja i dalje se kreću u okvirima rasta prodaje na europskom tržištu, te smanjivanja relativnog udjela na ruskom tržištu, primjerice sa 40% u 2013. na 30% u 2014. godini. Naime, zasad još nije moguće dobiti kompanijske procjene operacija na ruskom tržištu. Dok ne dođe do stabilizacije političkih prilika u Rusiji ne možemo davati prognoze, navodi Došen, ističući da je poslovanje ondje u znaku stalne prilagodbe, prvenstveno u troškovnome smislu. “No, unatoč objektivnim tržišnim okolnostima, posebice u Rusiji, siguran sam da ćemo ostvariti zadane ciljeve u ovoj godini koji se prije svega odnose na organski rast prihoda od 25% na hrvatskom tržištu i 12% na razini grupe”, iznosi Došen.

Oporavak tržišta

A da će planirani rast moguće uslijediti baš na krilima oporavka europskog tržišta automobila, ukazuju i najnoviji podaci Europske udruge proizvođača automobila (ACEA) prema pokazatelju broja registracija novih putničkih automobila u EU. Naime, taj je pokazatelj u ožujku u EU devetnaesti mjesec za redom porastao, a usporedba prvog kvartala ove godine u odnosu na prvi kvartal 2014. pokazuje da je registrirano 8,5% više novih automobila, dok rast prodaje u ovom ožujku na odnosu na prošli iznosi 10,6%. To je posebno ohrabrujući podatak, kao i što je  u istom znaku i poslovanje glavnog kupca AD Plastika – Renault grupe. Rast od 10% u ovoj branši nadmašuje prognoze analitičara: na početku ove godine one su bile bitno niže i kretale su se na razini od oko tri posto, pa će stoga sad i analitiči trebati ažurirati svoje prognoze.

“Sve govori o definitivnom oporavku tržišta, na temelju kojega se može očekivati pozitivan doprinos našem poslovanju. No, nismo u euforiji. Iako su i naše naznake bile optimistične, smatramo da je jedan kvartal mala baza za prognoze. Nakon prvog polugodišta 2015. AD Plastik, inače redovoto konzervativan u svojim planovima, moći će komentirati očekivanja u ovoj godini”, decidiran je Došen.

 

Izvor: Polsovni dnevnik

Planirate li poslovno putovanje u Rusiju i zemlje bivšeg SSSR-a – obratite se agenciji Atlantis Travel. Stručno i uslužno osoblje rado će Vam pomoći u pronalasku i rezervaciji smještaja, povoljnih avionskih karata, brzo i jednostavno izdati vizu za Rusiju, te pružiti svu potrebnu podršku na putovanjtu.

…jer putovanje u Rusiju počinje u Alantis Travel-u

« Vrati se na prethodnu stranicu