Poljska najveća gubitnica sankcija

Poljski izvoz u Ukrajinu mogao bi pasti 40%, a u Rusiju 20 posto. Zbog toga bi se ove godine poljski BDP mogao smanjiti 0,5 posto.
Zemlje srednje i istočne Europe najizloženije su Rusiji kad je riječ o uvozu energenata, ali ništa manje nisu s tom zemljom snažno povezane zahvaljujući svojim starim vezama u okviru nekadašnjeg Saveza za uzajamnu ekonomsku pomoć (SEV), pa bi najteže mogle biti pogođene sankcijama Europske unije i SAD-a protiv Rusije, navodi se u analizi banke Morgan Stanley.

Među njima se najviše ističe Poljska, zemlja sa snažnim pojoprivrednim sektorom koja je dosad prošla relativno neokrznuta recesijom u EU. Sankcije zbog ukrajinskog-ruskoga sukoba mogle bi tu zemlju pretvoriti u najveću gubitnicu sankcija protiv Rusije. Iako još nemaju sve podatke o ekonomijama istočne Europe za drugo polugodište, u Morgan Stanleyju navode da je Poljska ipak najranjivija među njima, iako ni ostalima neće biti lako.

Poljskoj izvoz u Ukrajinu i Rusiju čini osam posto ukupna izvoza, dok izvoz u Rusiju čini četiri posto češkog ukupnog izvoza. No, Poljska neće osjetiti udar na svoju ekonomiju samo izravno, nego bi mogla patiti i neizravno. “Regija srednje i istočne Europe duboko je integrirana u globalni opskrbni lanac, posebice njemački. Budući da se očekuje kako će sankcije utjecati i na trgovinu između Njemačke i Rusije, ukupni negativni utjecaj bit će kudikamo veći nego što bi se iz podataka o izravnoj trgovini moglo zaključiti”, upozoravaju u Morgan Stanleyju na dvostruku izloženost zemalja srednje i istočne Europe.

Posljednji javni istupi poljskih dužnosnika daju naslutiti da bi se poljski izvoz u Ukrajinu mogao smanjiti 40 posto, a u Rusiju 20 posto. Zbog toga bi se samo ove godine poljski BDP mogao smanjiti 0,5%, predviđaju u Morgan Stanleyju, a dogodine bi mogao pasti i 3,6 posto ako se tenzije prodube. Indeks PMI, koji mjeri industrijsku proizvodnju, u Poljskoj je znatno pao, a u Češkoj je rastao, što se također tumači nesigurnošću na ruskoj-ukrajinskoj granici i sukobom EU- Moskva. Kada se tomu pribroje moguće neisporuke plina zemljama EU, ekonomske perspektive regije nisu svijetle.

Izvor: www.poslovni.hr

Planirate li poslovno putovanje u Rusiju – obratite se agenciji Atlantis Travel. Stručno i uslužno osoblje rado će Vam pomoći u pronalasku i rezervaciji smještaja u Moskvi i dr.gradovima Rusije, povoljnih avionskih karata, brzo i jednostavno izdati vizu za Rusiju te pružiti svu potrebnu podršku na putovanju.

…jer putovanje u Rusiju počinje u Atlantis Travel-u…

« Vrati se na prethodnu stranicu