Početak mira ili lažna nada?

Početak mira ili lažna nada?

UKRAJINA: ‘Dogovorili smo trajni prekid vatre!’; RUSIJA: ‘To je laž jer mi ne sudjelujemo u sukobu’

Početak mira ili lažna nada?

KIJEV – Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko objavio je kako je u telefonskom razgovoru s predsjednikom Rusije, Vladimirom Putinom, dogovorio trajni prekid vatre na istoku Ukrajine, javljaju svjetski mediji.

‘Razgovor je doveo do sporazuma o trajnom prekidu vatre u Donjeckom bazenu (regije Donjeck i Luhansk)’, objavio je ured ukrajinskog predsjednika.

‘Postigli su zajedničko razumijevanje o koracima potrebnim za postizanje mira’, dodaje se u priopćenju koje je stiglo dok se američki predsjednik Barack Obama sastaje s liderima baltičkih država u Estoniji.

Obama održava konzultacije u Talinnu s predsjednicima Estonije, Latvije i Litve, prije početka NATO summita koji će se održati u Walesu 4. i 5. rujna, a na kojem bi čelnici NATO saveza trebali raspravljati o planovima formiranju snaga za brzo djelovanje.

No, glasnogovornik Kremlja već je opovrgnuo navodni sporazum između Porošenka i Putina, tvrdeći kako Rusija ne sudjeluje u ukrajinskom sukobu. ‘Putin i Porošenko nisu se dogovorili o prekidu vatre jer Rusija ne sudjeluje u ukrajinskom sukobu, samo su razgovarali kako riješiti sukob’, prenijela je ruska novinska agencija RIA riječi Putinova glasnogovornika.

Oglasio se i američki predsjednik: ‘Prerano je za reći što prekid vatre točno znači… Mi stalno podupiremo napore predsjednika Porošenka da postigne smislen prekid vatre u ovom sukobu’, poručio je Barack Obama iz Talinna.

U dosadašnjim borbama na istoku Ukrajine, poginulo je više od 2.600 osoba, a više od milijun ih je izbjeglo. Rusija odbacuje optužbe Zapada i ukrajinskih vlasti kako pobunjenike snabdijeva opremom i ljudstvom.

Proruski su pobunjenici preuzeli inicijativu u borbama zadnjih dana, a danas je identificirano tijelo ruskog novinara Andreja Stenina koji je ubijen početkom kolovoza u zasjedi ukrajinskih snaga sigurnosti na pobunjenički konvoj.

Izvor: jutarnji.hr

Planirate li poslovno putovanje u Rusiju ili zemlje bivšeg Sovjetskog saveza – obratite se agenciji Atlantis Travel. Stručno i uslužno osoblje rado će Vam pomoći u pronalasku i rezervaciji smještaja, povoljnih avionskih karata, brzo i jednostavno izdati vizu za Rusiju te pružiti svu potrebnu podršku na putovanju.

…jer putovanje u Rusiju počinje s Atlantis Travel

« Vrati se na prethodnu stranicu