Otvorena tvornica polipropilena

Proizvodnju je započela jedna od najvećih svjetskih tvornica polipropilena u blizini Tobolska u Tyumen regiji. To je događaj koji može pretvoriti Rusiju od uvoznika u izvoznika ovog naširoko korištenog materijala.

Tobolsk-Polymer, podružnica ruske petrokemijske tvrtke Sibura, godišnje će proizvoditi 500.000 tona plastike, koja se koristi u svemu od pakiranja do automobilskih dijelova, a zapošljavat će 460 radnika.

Realizacija projekta je trajala tri godine, a vrijednost je 2 milijarde dolara. U 2010., tvrtka je dobila 1,4 milijarde dolara zajma od strane brojnih međunarodnih kreditnih agencija i sindikata poduzeća u državnom vlasništvu Vneshekonombank. Preostali dio je financiran iz Siburovih vlastitih sredstava.

Više od 320 tvrtki iz 23 zemalja su uključene u projekt koji se smatra najvećim u povijesti industrije, kroz pružanje usluga i materijala,.

Novi  proizvodni pogon će povećati rusku postojeću proizvodnju polipropilena za 40 posto, čine će biti moguće izvesti plastiku u druge zemlje.

 „Iako to zvuči čudno, Rusija, koja ima tako veliku bazu resursa, još uvijek uvozi ovaj važan proizvod u velikim količinama,” rekao je otvarajući tvornicu u utorak predsjednik Vladimir Putin.

U 2012, Rusija je proizvela 650.000 tona polipropilena dok su potrebe veće od  840 tisuća tona.

Prema istraživanju agencije IHS kemijskog, domaće tržište polipropilena će rasti za 4,2 posto do 2020. Svjetska potrošnja plastike u stalnom je porastu i dosegla je 50 milijuna tona u 2011.

Uz ispunjavanje domaće potražnje, Sibur planira izvoziti plastiku u Europu i Kinu

Polipropilen se koristi za razne proizvode, uključujući pakiranje, označavanje, tekstila, kontejnere, pribora i automobilskih dijelova.

Ona je izrađena od propana, što je nusproizvod u procesu vađenja nafte.

Novi proizvodni pogon smješten je u neposrednoj blizini tvornice Sibur za preradu plina, Tobolsk-Neftekhim, koji će opskrbu više od 600.000 tona propan godišnje.

Prema Siburu, cijena izrade jedne tone polipropilena, ga stavlja u top 10 posto u smislu učinkovitosti među takvim postrojenjima u svijetu.

« Vrati se na prethodnu stranicu