Otvaranje SberBanka u Hrvatskoj

Spuštanjem vilončelistice Ane Rucner sa zgrade svirajući vilončelo 24. travnja spektakularno je otvorena prva poslovnica Sberbanke u Hrvatskoj, u  u Varšavskoj ulici u Zagrebu. U novoj poslovnici građanima je na raspolaganju među ostalim i iPad zona te automatizirani sef za građane. Sberbank će do kraja godine sve poslovnice Volksbanke, koje je preuzeo u veljači prošle godine, rebrendirati i preurediti u skladu sa standardima Sberbanke, pri čemu će trećina poslovnica lokaciju zamijeniti za atraktivniju. Dok se poslovnice preuređuju, usluge planiraju nuditi putem mobilnih poslovnica. U planu je otvaranje novih, kao i povećanje mreže bankomata za 30 posto, otkrila je predsjednica Uprave Sberbanka u Hrvatskoj Andrea Kovacs-Wöhry.

Sberbanka je na panel diskusiji o poslovanju s Rusijom pod nazivom „Poslovanje s Rusijom – iskustva iz prakse“, održanoj u srijedu dobila, još jedno ime. Naime, Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic grupe nazvao ju je Sberbridgebank ili Mostobankom. Upravo je zajam od 40 milijuna eura Atlanticu u sklopu sindiciranog kredita  bilo jedno od prvih ulaganja Sberbanke u ovoj regiji. “Sberbanka na svoje klijente ne gleda samo kratkoročno kroz prodaju vlastitih proizvoda već je riječ o mudroj i stabilnoj organizaciji. Njihovim dolaskom u Hrvatsku i regiju ispravlja se povijesna nepravda našeg gospodarskog odnosa prema Rusiji koja nam je zbog poznatog razvoja događaja na ovim prostorima, naših tragedija, ali i nespretnosti postala neko daleko tržište”, izjavio je Tedeschi. U međuvremenu je Atlantic poslovanje sa Sberbankom povećao za još 35 milijuna eura.

Iako je Rusija za Hrvatsku peti po redu trgovinski partner, a lani je izvoz na to tržište povećan za čak 40 posto u odnosu na 2011., i dalje je riječ o relativno malom iznosu od 460 milijuna dolara. Potencijal Rusije, a zajedno s njim i Zajednice neovisnih država (ZNA), daleko je veći. Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević ne očekuje da možemo puno izvoziti u Rusiju, no smatra da bi se stvar mogli promijeniti ako slijedimo primjer AD Plastika te Šestan Busch koji su u Rusiji izgradili pogone. Atlantic trenutno ostvaruje 30 milijuna eura prihoda godišnje u Rusiji s ciljem porasta  na sto milijuna eura u narednih pet godina. “U Rusiji morate investirati u tržište, u baze podataka, marketing. Nama je, primjerice, važno znati zbog Argete, koja ima halal certifikat, da u Moskvi živi 16 posto muslimana ili da ih je u čitavoj Rusiji 25 milijuna”, naveo je Tedeschi. Milan Stojanović, prvi čovjek Siscie i predsjednik Poslovnog vijeća za gospodarsku suradnju s Rusijom, je upozorio: “Ne možete očekivati da ćete s pet isporučenih kamiona robe nešto učiniti. Treba poznavati tržište, ulagati u marketing, obilaziti sajmove. Vijeće radi na tome da se proizvođači upravo preko Sberbanke udruže radi zajedničkog izvoza”, rekao je Stojanović. Ljerka Puljić, članica Uprave Agrokora, je podsjetila na tri ozbiljna pokušaja ulaganja tog koncerna u Rusiju (trgovački lanac Lenta, industrija sladoleda te ulaganje u poljoprivredu s ruskim partnerima, za što još ima interesa). Agrokor u Rusiju uglavnom izvozi voće i povrće. “S Rusijom moramo imati partnerski odnos i, ako želimo na to tržište, i mi moramo ruskim investirorima širom otvoriti vrata. To nam je dosad nedostajalo”, poručila je  Ljerka Puljić.

« Vrati se na prethodnu stranicu