Odsad Hrvati mogu lakše studirati u Rusiji

Odsad Hrvati mogu lakše studirati u Rusiji

Odsad Hrvati mogu lakše studirati u Rusiji. 15 ruskih sveučilišta, odnosno članovi zajednice Globalna sveučilišta, ujedinjuju svoje napore kako bi privukli strane studente te osnivaju jedinstveni centar za dobivanje novih studenata.Odsad Hrvati mogu lakše studirati u Rusiji Maksim Homjakov, prorektor za međunarodne veze na Uralskom saveznom sveučilištu u Ekaterinburgu, izjavio je da će centar početi s radom početkom ove godine, ali će moći, prema njegovim riječima, ”samo minimalno utjecati na primanje novih stranih studenata u 2015.”.

”Ozbiljne rezultate možemo očekivati tek u rujnu 2016., jer su se u većini država završeni srednjoškolci već opredijelili kamo će upisati fakultet: i državu, i sveučilište”, rekao je Homjakov.

Zbog čega je potreban centar?

Osnovna zadaća centra je pomoći sveučilištima da privuku visokomotivirane studente u one kvote koje su predviđene za strance. U 2015. izdvojeno je 20 tisuća takvih kvota i trenutno ih raspoređuje Rossotrudničestvo (Federalna agencija za poslove ZND-a, sugrađana koji žive u inozemstvu te za međunarodnu humanističku suradnju op. red.).

Prema riječima Jaroslava Kuzminova, rektora Više škole ekonomije, nisu svi strani studenti, koji se nalaze u kvotama, u stanju poboljšati edukacijski program na vodećim sveučilištima: ”Mnogi od njih suočavaju se s jezičnim problemima, ili nisu ni u stanju savladati gradivo. Sveučilište ih mora otpisati. Da bi se prevladao taj problem, sveučilišta moraju sama sudjelovati u odabiru studenata koji dolaze upisati neki fakultet”, uvjeren je Kuzminov.

Prije svega, od osnivanja centra imat će veliku korist sama Globalna sveučilišta, no prema Homjakovljevim riječima, zadaća je puno veća: započeti sustavni rad za ”promicanje brenda ruskog visokog obrazovanja”, jer Rusija ”zaostaje na jako puno obrazovnih tržišta”. Zbog toga strani studenti ”gotovo da ni ne obraćaju pozornost na Rusiju”.

20 tisuća kvota za strance

Prema riječima Maksima Homjakova, centar će raditi ”na čitavom spektru pravaca pripreme vodećih ruskih sveučilišta”.

”[Fakulteti zajednice Globalna sveučilišta] predstavljaju najrazličitije pravce, nalaze se u raznim regijama koje imaju svoje specifičnosti i privlačne strane. Usporedite, recimo, moskovsku Višu školu ekonomije, tomsko Državno sveučilište, Uralsko savezno sveučilište u Ekaterinburgu i Dalekoistočno savezno sveučilište u Vladivostoku. Ako bi se pametno napravila reklamna kampanja, jednostavno ne bi bilo konkurencije između njih”, govori Maksim Homjakov.

Prema njegovim riječima, trenutno se dio državnih kvota izravno daje vodećim sveučilištima. Većinu ih raspoređuje Rossotrudničestvo prema ”vanjskopolitičkim prioritetima Rusije i ugovorima s inozemnim državama”.

“Recimo, ako Rusija želi graditi u Vijetnamu niz nuklearnih elektrana, onda je potpuno jasna potreba za promicanjem ruskog obrazovanja u toj državi”.

”Zadaća centra je ta da u urede Rossotrudničestva dođu najbolji srednjoškolci, da oni među svojim prioritetima zaokruže najbolja ruska sveučilišta te da oni, koji ne prođu na natječaju, razmatraju Rusiju kao moguće mjesto za dobivanje komercijalnog obrazovanja”.

 

Izvor: Ruski vjesnik

Želite li posjetiti Rusiju i zemalje bivšeg SSSR-a – obratite se agenciji Atlantis Travel. Stručno i uslužno osoblje rado će Vam pomoći u pronalasku i rezervaciji smještaja, povoljnih avionskih karata, brzo i jednostavno izdati vizu za Rusiju, ponuditi uslugu transfera te pružiti svu potrebnu podršku u vezi putovanja.

…jer putovanje u Rusiju počinje u Atlantis Travel-u

« Vrati se na prethodnu stranicu