Od 01.07.2020. stupa na snagu Sporazum između Europske Unije i Republike Bjelorusije o pojednostavljenju izdavanja viza.

Od 01.07.2020. stupa na snagu Sporazum između Europske Unije i Republike Bjelorusije o pojednostavljenju izdavanja viza.

Vizna statistika svjedoči o rastućoj važnosti odnosa između EU i Bjelorusije. Tako je u 2019. godini broj zahtjeva za izdavanje shengenskih viza u Bjelorusiji dosegao gotovo 650 tisuća. Zaključivanje sporazuma o pojednostavljivanju viznog režima važan je korak u odnosima naših država i pomoći će ojačati naše ekonomske, kulturne i znanstvene veze.

Viznim sporazumom predviđeno je smanjenje troškova „Schengen-a“ za državljane Bjelorusije na 35 eura. Mnogi će vizni postupci postati lakši, rok ishođenja viza će biti 10 dana (u slučaju dodatne provjere – do 30 dana). Mnoge kategorije građana, ovisno o namjeni putovanja, moći će podnijeti zahtjev za vizu bez plaćanja konzularnih naknada, a na pojednostavljen način dobiti višekratne vize s rokom trajanja vize 1 ili 5 godina.

Konzularna naknada za izdavanje Bjeloruske vize za građane EU će biti snižena na 35 eur. Pored toga, proširit će se i popis osnova za izdavanje besplatnih viza u nekomercijalne svrhe. Boravak stranaca u Bjelorusiji će se udvostručiti s trenutnih 90 dana na 180 godišnje.

Više informacija možete pronaći na linku.

« Vrati se na prethodnu stranicu