Najveći proizvođač titanija na svijetu

    vsmpo

Uralska korporacija VSMPO Avisma najveći je proizvođač titanija na svijetu: ona sama osigurava 30% svjetskih potreba.

Zahvaljujući korporaciji VSMPO Avisma iz Sverdlovske oblasti na Uralu, koja je najveći proizvođač titanija na svijetu, može se sa sigurnošću tvrditi da u svakom zrakoplovu koji je proizveden u Europi i Americi ima ruskog udjela. Ova tvrtka sada zadovoljava više od 60% potreba europske korporacije za proizvodnju zrakoplova Airbus, oko 40% potreba američke tvrtke Boeing i 100% potreba brazilske kompanije Embraer.

Oko 30% titanija se koristi u industrijskoj proizvodnji, 40% u proizvodnji zrakoplova, 20% u proizvodnji motora i 10% u proizvodnji raketa. Korporacija podmiruje preko 30% potreba svjetskog tržišta titanija. U ukupnom rasponu poslovanja korporacije, na rusko tržište odlazi 30% do 35%, a ostalo se izvozi. Prošle godine Rusija je za domaću industriju naručila rekordnu količinu titanija,  naručeno je 10 tisuća tona, a kupljeno je više od 12 tisuća tona, što pokazuje da se danas u Rusiji razvija industrija na bazi visokih tehnologija u kojima se titanij jedino i koristi. Osim toga, sve češća upotreba kompozitnih materijala u zrakoplovnoj industriji povećava i potrebe za titanijem jer aluminij i čelik s kompozitima korodiraju.

U korporaciji planiraju proširiti i obogatiti asortiman, povećati udio visokotehnoloških proizvoda s visokim stupnjem obrade, razviti suradnju s partnerima, pojaviti se na novim tržištima i povećati sudjelovanje tamo gdje je već prisutna. Naime, naručitelji su sve manje zainteresirani za jednostavne poluproizvode kao što su ploče i poluge, a sve ih više zanimaju skoro gotovi proizvodi. Kako bi zadovoljili takvu potražnju, do 2015. VSMPO Avsima namjerava investirati 800 milijuna dolara u proizvodnju.

« Vrati se na prethodnu stranicu