Najljepše vile ruskih tajkuna na Jadranu

Najljepše vile ruskih tajkuna na Jadranu

Unatoč nepovoljnoj investicijskoj klimi u Hrvatskoj, najbogatiji Rusi i dalje vole hrvatsku obalu. Rusi vole to što je Hrvatska relativno mala zemlja, kao gosti imaju u Hrvatima dobre domaćine, gastronomska ponuda je dobra i jeftina i puno je zanimljivih stvari koje mogu vidjeti, a ne osjećaju se pod bilo kakvom vrstom pritiska. Neki se tu pojavljuju samo ljeti obilazeći otoke jahtama, dok su se drugi  u Hrvatskoj i trajnije nastanili, kupili kuće i samozatajno uživaju u blaženoj anonimnosti koju im Hrvatska pruža.

Naime, ruski bogataši, među kojima je i oligarh Aleksandar Lebedev, kažu kako vole što se mogu normalno može šetati po Dubrovniku jer ih tu nitko ne poznaje i ne poteže za rukav. Lebedev je bio i iznenađen što su njegove prijatelje iz svjetskog i europskog jet seta u Hrvatskoj prepoznali i novinari i obični ljudi, a na njega nije nitko niti obratio pažnju, što mu je bilo izuzetno simpatično, naročito ako se zna da je Lebedev dolarski dvostruko teži od svog prijatelja Johna Malkovicha s kojim je tada bio u društvu.

Sličan tretman uživaju i drugi bogati Rusi koji rado bježe iz Moskve na Jadran jer im je tu ugodno, nitko ih ne gnjavi, mentalitet im je blizak, s domaćinima nemaju nikakvih problema, a slavenski karakter i sličnost jezika idu u prilog tome zašto je Rusima drago doći kod nas.

Premda su talijanska zapadna obala i otoci, francuska zimovališta i rivijera glavne adrese za ruske bogataše koji se vole pokazivati, u Hrvatskoj su se nastanili oni koji manje pate od društvenog života ili ga naprosto vode negdje drugdje, a kod nas se odmaraju. U Hrvatskoj, uostalom, niti nemaju ono što im po pitanju događanja, kupnje i glamura nude drugi europski, Rusima omiljeni gradovi.

ruskih tajkunaLjubav prema poeziji dovela je jednu od najmoćnijih žena Rusije na Jadran, i to u Orebić na Pelješcu, gdje ima kuću i sportski kamp. Irina Viner Usmanova (lijevo na slici sa suprugom), trenerica ženske reprezentacije u ritmičkoj gimnastici, koja je upravo primila odlikovanje predsjednika Vladimira Putina, i žena najbogatijeg Rusa, kralja metala Ališera Usmanova, hrvatsku je obalu zavoljela čitajući Puškina. “Kada sam došla u Hrvatsku, bila sam fascinirana ljepotom prirode, ljudima i morem. Osim toga, ovdje se izvrsno osjećam, ovo je mjesto gdje mogu i raditi i uživati u miru, odmarati se.” Stoga Irina svake godine slavi rođendan na Pelješcu sa svojim prijateljima. Najbogatiji Rus, drugu godinu zaredom, 28. najbogatiji čovjek svijeta čije se bogatstvo procjenjuje na 18,1 milijardu dolara, Ališer Usmanov, rođen u Uzbekistanu, strastveni je kolekcionar umjetničkih djela i vlasnik Metalloinvesta, sestrinske tvrtke Gazproma. Ališer Usmanov nije se zaustavio samo na ulaganju u tešku industriju nego se preorijentirao i na internet te komunikacijsku tehnologiju i medije, ali i nogomet, pa je većinski vlasnik Arsenala. Vlasnik je ruskog Kommersanta, suvlasnik je druge po veličini mobilne mreže u Rusiji MegaFon te Mail.ru – najveće internetske kompanije na ruskom govornom području. Jedna od najmoćnijih ruskih obitelji – – u Hrvatskoj boravi bez medijske pompe. Takav diskretni godišnji odmor odgovara im jer, premda u Rusiji obilaze sve važnije događaje, u Hrvatskoj žele mir i privatnost.

Dok je odrastala u Sovjetskom Savezu, kao djevojčica, danas 38-godišnja Olga Rodionova sanjala je o tome da će jednom imati kuću na moru, vilu u kojoj će uživati i koju će ostaviti djeci. Takvu je kuću pronašla u Hrvatskoj, u vili Sveti Rok u Lovranu, raskošnoj rezidenciji staroj više od stoljeća. Gradili su je arhitekti Attilio Marguolo i Francesco di Floriano u stilu kasne venecijanske neogotike, a po narudžbi prvog vlasnika, austrijskog baruna Joachima von Brennera. Vila je vlasnike mijenjala nekoliko puta. Austrijski baruni morali su je prepustiti komunističkim vlastima, pa su je na korištenje dobili članovi Izvršnog vijeća Vojvodine. Tako je bilo sve do rata, a onda je prepuštena zaboravu. Lijepa kamena kuća vapila je za preuređenjem i novim vlasnicima. Sergej Rodionov, bivši bankar, a danas bogati izdavač – najsiromašniji od svih ruskih oligarha, kako ga mediji nazivaju, a on se smatra samo običnim poslovnim čovjekom – kuću je kupio prije 15 godina. Čim ju je vidio znao je da je to idealna ljetna rezidencija za njegovu tročlanu obitelj, a Olga Rodionova Hrvatsku zove svojim drugim domom.

vila lozica  ruskih tajkunaViktor Vekselberg 55-godišnji je ruski naftni i metalurški oligarh, rođen u Ukrajini. Na Forbesovim listama milijardera drži 64. mjesto u svijetu, šesto u Rusiji. Vekselberg je vlasnik dubrovačke vile Lozica (koju je navodno platio 5 milijuna eura), prije nekoliko godina od Hrvoja Čermaka kupio je i tvrtku Tifon Labirint koja upravlja elitnim restoranom Labirint, smještenim u gradskim zidinama i s pogledom na staru luku. Vekselberg je za 1,5 milijuna eura, odnosno 8500 eura po danu, zakupio vilu Šeherezada dok se obnavljala njegova Lozica. Vlasnik je najvećeg broja Fabergeovih jaja, ima ih 15. Diplomirao je na moskovskom inženjerskom Institutu za transport. Zahvaljujući dobrim vezama s režimom Borisa Jeljcina, počeo se penjati na ljestvici poslovnog svijeta, gradeći reputaciju lukavog naftaša. Vekselberg je u Rusiji najpoznatiji kao koordinator nastanka tehnološkog parka Skolkovo, ruske “Silicijske doline”.

 

Preuzeto s http://www.jutarnji.hr/zasto-bogati-rusi-vole-hrvatsku–mali-smo–jeftini-i-nitko-ih-ne-gnjavi/1088093/.

 

« Vrati se na prethodnu stranicu