Najhladnije selo na svijetu

Ojmjakon, rusko selo u regiji Jakutia najhladnije je stalno nastanjeno mjesto na zemlji, iako ime Ojmjakon znači “ne-zamrzavanje vode” i to zbog prirodnih vrelih izvora u blizini sela.

Zimi su prosječne temperature oko 50 stupnjeva Celzijusa ispod nule, a rekordna izmjerena temperatura je nevjerojatnih minus 71.2 stupnja.

U selu koje se nalazi 690 metara iznad razine mora u dolini između dva planinska lanca, što je jedan od razloga tako niskih temperatura, živi oko 500 ljudi. Budući da je tlo trajno zamrznuto, stanovnici najhladnijeg sela na svijetu na sjeveru Rusij uglavnom jedu konjetinu te jelenje meso i ribu koje love sami. Sve što im je nužno za lov i ribolov, od oružja za lov, zamki, štapova i udica žitelji nabavljaju u seoskoj trgovini.

Jedna od ljepota ove ruske regije su i konji (niže na slici). Imaju gustu grivu, duge dlake i niskog su rasta. Poznati su po tome što mogu preživjeti i velike sibirske hladnoće, čak kad je 60 stupnjeva ispod nule.

Želite li posjetiti najhladnije naseljeno mjestu na svijetu, Atlantis travel rado će napraviti ponudu u skladu s Vašim željama. Pošaljite upit na e-adresu: ru@atlantis-travel ili nazovite 01 481 1155.

« Vrati se na prethodnu stranicu