Na Paradi Pobjede 9. svibnja bit će predstavljena 24 najnovija modela vojne tehnike

Na Paradi Pobjede 9. svibnja bit će predstavljena 24 najnovija modela vojne tehnike

 
Preko Crvenog trga će prijeći najnoviji raketni sustavi i sustavi vojne PZO, obalni raketni sustavi, vozila za daljinsko miniranje, tenkovi i borbena vozila pješaštva.

Na vojnoj paradi, koja će se održati 9. svibnja na Crvenom trgu, po prvi će put biti predstavljena 24 najnovija modela borbene tehnike. To je u utorak na konferencijskom telefonskom sastanku vojnog resora priopćio ministar obrane Rusije Sergej Šojgu.

U Paradi će ukupno sudjelovati 225 jedinica naoružanja i vojne tehnike, 150 letjelica i 15 tisuća vojnika. Povijesni dio parade, prema riječima Sergeja Šojgua, činit će 10 jedinica u vojnoj uniformi iz vremena Velikog domovinskog rada. Za njima će proći mehanizirana kolona legendarnih tenkova T-34 i artiljerijskih samohodnih oruđa SU-100.

Navodi se da je priprema vojnika već u punom jeku. “Zajednički treninzi u Alabinskom garnizonu počinju 15. ožujka. Ukupno će biti održano 15 treninga. A od 29. travnja počinju probne vožnje na Crvenom trgu”, objasnio je ministar obrane Rusije.

Praznične manifestacije na Dan Pobjede uz sudjelovanje vojske održat će se istovremeno u 475 ruskih gradova i naselja. U njima će sudjelovati preko 116 tisuća pripadnika vojske.

Osim toga, manifestacije povodom 75. godišnjice pobjede u Velikom domovinskom ratu nastavit će se i nakon 9. svibnja. Prema riječima Šojgua, Ministarstvo obrane je planiralo čitav kompleks ovakvih događaja i oni će biti realizirani tijekom cijele 2020. godine. Ministar je rekao da će veteranima biti pružena svestrana pomoć, u što će biti uključen veliki broj volontera i članova pokreta mladeži Junarmija. “Nastavit ćemo s objavljivanjem jedinstvenih arhivskih materijala koji govore istinu o ratu. U travnju i svibnju ćemo održati patriotsku akciju ‘Ešaloni Pobjede’ u kojoj će vlakovi s izlošcima iz vremena rata obići čitavu zemlju, uključujući gradove-heroje”, rekao je ruski ministar obrane.

Posebno mjesto u svečanostima, prema riječima Sergeja Šojgua, zauzet će posvećenje Glavne crkve Oružanih snaga i otvaranje muzejskog kompleksa “Put sjećanja”, za koji su već otvoreni punktovi za prikupljanje podataka i fotografija, kao i posebni segment na stranici Ministarstva obrane.

Izvor: www.hr.rbth.com

 

 

« Vrati se na prethodnu stranicu