Moskovski bijenale suvremene umjetnosti

Na Petom moskovskom bijenalu suvremene umjetnosti koji će se održati od 20. rujna do 20. listopada predstavit će se umjetnici iz 40 zemalja.

Sadržaj programa uvijek je nepredvidiv i jedinstven. Ove godine izlaže utjecajni američki konceptualist John Baldesari i poznati austrijski umjetnik Erwin Wurm. Priprema se dvostruka izložba legendarnih ruskih avangardista, majstora raznih generacija, Ilje Kabakova i El Lisickog. U roku od mjesec dana treba obići svih 40 izložbenih prostora, preporučuje povjerenik Moskovskog bijenala Josip Bakštajn.

Svi osnovni izložbeni prostori Moskve bit će ispunjeni projektima koji se održavaju pod okriljem Moskovskog bijenala i samim tim čine važnu konsolidacijsku silu.

Osnovni projekt bijenala će se odvijati u izložbenoj dvorani Manjež, kod Kremlja. Naziv projekta je poziv – Više svjetlosti! Koordinatorica izložbe je upraviteljica Gentskog muzeja likovne umjetnosti iz Belgije Katrin de Zeger.

Projekt Više svjetlosti objedinio je preko 70 autora, od kojih će svaki predstaviti rad napravljen posebno za Moskvu.  Palestinska umjetnica Mona Hatoum koja živi u Velikoj Britaniji priprema instalaciju Web, ogromnu paučina sa zviježđima kristalnih kugli. Sa svojim instalacijama dolaze i umjetnici iz Australije Alfredo i Isabel Aquilizan. Bračni par namjerava napraviti djelo o Rusiji, koja se kod njih asocira sa snježnom zimom, pa su se Moskovljanima obratili s molbom da im doniraju stare skije i sanjke. U projektu Više svjetlosti sudjeluju naravno i ruski autori, između ostalih i Valerij Košljakov kojeg danas nazivaju najslikarskijim među slikarima.

Za pitanja o vizama za Rusiju, putovanjima u Rusiju, organizaciji raznih seminara, sajmova i sl. u Rusiji možete se obratiti agenciji Atlantis Travel.

« Vrati se na prethodnu stranicu