Moskovska regija ulaže u amaterski sport

Vlada Moskovske regije planira radikalnu nadogradnju  sportske  infrastrukture. Planiraju za 50 novih sportskih kompleksa investirati  6 milijardi rubalja (181 milijuna dolara). Izgradnja novih objekata je trebao početi krajem 2013. ili početkom 2014.

No, za razliku od većine drugih sportskih objekata u Rusiji koji se grade u okviru priprema za međunarodna natjecanja, ovi će projekti biti izgrađeni posebno za javnu uporabu, a ne za profesionalni sport, a niti jedan od planiranih objekata neće imati više od 100 mjesta za gledatelje.

Moskovska regija trenutno ima 27 bazena, 16 multifunkcionalni fitness centara i sedam klizališta što zadovoljava samo 14,5 posto potreba stanovnika. Prema procjenama, 1,5 milijuna stanovnika trenutačno sudjeluje u sportu. Vršitelj dužnosti guvernera Andrei Vorobyov je naredio da se taj broj poveća za 700.000 u roku od pet godina.

Iako će troškovi izgradnje pasti na regionalnu vlast, općine će osigurati novac za velike troškove održavanja. Iako ti troškovi nisu tako veliki kao kada je riječ o profesionalnim sportskim objektima, redovito održavanje će općine godišnje koštati oko 20 do 25 milijuna rubalja. Ulaznice bi trebale pokriti troškove održavanja bazena, koji su i najunosniji sportski objekti.

Za ulaganja u sportske objekte u Moskovskoj regiji zainteresirane su četiri privatne tvrtke. Jedna od njih planira potrošiti 300 milijuna rubalja za izgradnju 6.000 četvornih metara maloprodaje i sportski kompleks, od kojih će se polovica  koristiti u komercijalne svrhe, a druga polovica za fitness sadržaje.

« Vrati se na prethodnu stranicu