Moguća evakuacija turista iz Egipta

Zbog eskalacije sukoba između pristaša Mohamed Morsija i njegovih protivnika u Egiptu, Federal Aviation Agency odredila je da zrakoplovne kompanije naprave  planove za evakuaciju ruskih turista iz Egipta. Planovi trebaju uključiti opcije za zračni prijevoz s alternativnih lokacija u slučaju da uobičajene zračne luke u Kairu, Hurgada i Sharm-el-Šeik budu zatvorene, javlja FAA.

Ministarstvo vanjskih poslova prošlog je tjedna upozorilo putnike da nije sigurno putovati u Egipat, a Vlada je u četvrtak zabranila putničkim agencijama prodaju odmora u Egiptu.

Najveći ruski zračni prijevoznik Aeroflot rekao je da je spreman preuzeti putnike iz Egipta čim dobije upute kako to učiniti. Glasnogovornica Irina Dannenberg napomenula je da svi koji su odustali od leta u Egipat mogu vratiti svoje karte i novac će im biti vraćen. Komapnija Transaero obećala je isto svojim putnicima.

Aeroflot i Transaero nastavit će sa svojom uslugom u zemlji jer ih vlasti nisu tražile da je obustave.

„Udruženje turoperatora iz Rusije (ATOR) ide s peticijom prema Ministarstvu transporta da ograniči letove za Egipat“, izjavila je Maya Lomidze, izvršna direktorica. „Ako kompanije imaju zeleno svjetlo za let u zemlju, ali nema putnika, tuoperatori bi mogli biti ti koji će nadoknađivati izgubljene prihode”, dodala je.

Turističke agencije mogle bi izgubiti 35 milijuna dolara ukidanjem 50.000 putovanja u Egipat koja su već prodana. Prema Agenciji za zaštitu potrošača, više od 100 ljudi zvalo je vruću liniju Vlade u četvrtak žaleći se da putničke agencije odbijaju refundirati otkazivanje putovanja u Egipat.

Prema podacima Udruženja turoperatora trenutno je u Egiptu najmanje 53.000 ruskih turista.

Iz ambasade Egipta u Moskvi izjavili su u petak da Rusija nema razloga za strah za sigurnost turista u Egiptu. „Egipatska vlada radi sve što je potrebno kako bi se osiguralo da se turisti ne osjeća ugroženim“, rekao je šef Odjel za informiranje u Veleposlanstvu,  Shahin Ezzeddin. Dodao je kako nitko od stranih turista nije stradao.

Rusija nije sama u poduzimaju svih potrebnih mjera oko putovanja u Egipat. Njemački predstavnik putničkih agencija Thomas Cook i TUI otkazali su putovanja u Egipat sve do 15. rujna, nakon što je Ministarstvo vanjskih poslova te zemlje izdalo upozorenje da se ne ide na odmor u Egipat. Belgija je u petak savjetovala svoje građane po pitanju bilo kakvih putovanja u Egipat.

Pogledaj sličan članak.

« Vrati se na prethodnu stranicu