Ledeni cvjetovi Arktika

Ledeni cvjetovi Arktika

Na površini Sjevernog ledenog oceana blizu sjevernog ruskog primorja rastu „cvjetovi“ u kojima vrije mikroskopski život. U pitanju je vrlo neobičan fenomen. „Cvjetna polja“ koja rastu na ledenom oceanu izgledaju kao prizor s neke druge planete iz znanstvenofantastičnog filma. Arktik obično zamišljamo i vidimo kao ogroman ocean skriven ispod debelog sloja leda i beskrajnu snježnu pustinju… Svakako ne očekujemo da ćemo tamo ugledati nešto poput polja punog prozirnih bijelih cvjetova. A na Arktiku zaista postoje ledeni cvjetovi. To je neobično lijepa, rijetka i nedovoljno istražena pojava, još jedno neponovljivo, čarobno i filigransko umjetničko djelo prirode.

Voda iz čvrstog agregatnog stanja može prijeći u plinovito bez prethodnog prelaska u tekuće, i zahvaljujući tome na površini leda Sjevernog ledenog oceana stvara se sloj zasićen vlagom. U uvjetima gdje je razlika u temperaturi vode i zraka oko 20°C, taj sloj se naglo hladi i kondenzira. Kada se prvi led tek uhvati, njegova temperatura iznosi oko 0°C, a temperatura zraka oko -20°C, i u tom trenutku u samo nekoliko sekundi izrastu „arktički cvjetovi“, tj. ledeni kristali visoki nekoliko centimetara. Nakon određenog vremena na kristalima leda hvata se skrama solnog aerosola, pa je koncentracija soli u ledenim cvjetovima oko četiri puta veća nego u morskoj vodi. Na prvi pogled čini se da su ledeni cvjetovi potpuno beživotni kristali, ali dojam vara. Oni su zapravo svojevrsni minijaturni privremeni ekosustavi. Iz zasada nepoznatih razloga broj živih mikroorganizama koji obitavaju u surovim uvjetima Arktika nekoliko puta je veći u ledenim cvjetovima nego ispod debelog sloja leda. Svaki ledeni cvijet sadrži oko milijun bakterija. Zbog toga neki znanstvenici zastupaju teoriju po kojoj je život na našoj planeti nastao u sličnim prirodnim tvorevinama.

Nevjerojatan je osjećaj kada se usred leda pred vama otkrije čitavo polje ledenih cvjetova. Nažalost, ledeni arktički cvjetovi krhki su i kratkog vijeka. Cvjetovi nestaju čim se debljina mladog leda poveća, a njegova temperatura približi temperaturi zraka. Osim toga, visina cvjetova i područje u kojem niču ovisi od sloja prezasićenog vlagom, a taj sloj je vrlo nestabilan. Na njega utječe mnoštvo faktora, a jedan od njih je vjetar. Znanstvenici upozoravaju na to da ledeni cvjetovi, kraj sve svoje ljepote, mogu imati opasan utjecaj na atmosferu. Sunčeva svjetlost pokreće u njima reakcije uslijed kojih cvijeće oslobađa veliku količinu spajanja broma i formaldehida, a oni narušavaju ozonski omotač oko naše planete. Znanost zasada ne može precizno reći koliko ova pojava realno utječe na prirodne procese, ali na Arktiku je sve više mladog leda, a ledeni cvjetovi rastu upravo na njemu, i ta činjenica trebala bi potaknuti svestranije proučavanje ovog prirodnog fenomena.

Želite li upoznati sve ljepote Rusije i zemalja bivšeg SSSR-a – obratite se agenciji Atlantis Travel. Stručno i uslužno osoblje rado će Vam pomoći u pronalasku i rezervaciji smještaja, povoljnih avionskih karata, brzo i jednostavno izdati vizu za Rusiju te pružiti svu potrebnu podršku u vezi putovanja.

…jer putovanje u Rusiju počinje u Alantis Travel-u…

Fotografija preuzeta s: wordlessTech

« Vrati se na prethodnu stranicu