Koliko Moskvi ima na svijetu?

Na svijetu možete naći oko 30 gradova i sela po imenu Moskva. Vjerojatno nikoga neće začuditi da se većina njih nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama – preko 20. Pored originalne Moskve, ruskog glavnog grada, u Rusiji se mogu naći još tri njezine slabije poznate imenjakinje: u Tveskoj, Pskovskoj i Kirovskoj oblasti. A Russia Beyond vas upoznaje sa sedam Moskvi koje možete pronaći izvan Rusije.

1. Belgijska Moskva

 Moskva, ili Moscou u originalu, se zove predgrađe Genta. Mjesto je tako nazvano u čast Ruske carske vojske koja je tamo bila stacionirana za vrijeme rata protiv Napoleona 1814. i 1815. Ova Moskva je postala predgrađe Genta 1977. Ima oko 5000 stanovnika.

2. Najstarija (izuzev prave) Moskva u Europi

Naselje Moskva (Moskwa) je osnovano 1418. u Poljskoj. Udaljeno je 130 kilometara od Varšave i ima samo 110 stanovnika. Priča se da je neki vlastelin koji se prezivao Plihta osnovao ovo selo nakon boravka u pravoj Moskvi.

3. Moskva u indijskom stilu

Selo Moskva na jugu Indije je dobilo ime zahvaljujući lokalnom komunističkom pokretu. Među malo starijim mještanima se mogu naći ljudi s imenima kao što su Lenjin, Gagarin, Hruščov, Brežnjev i (bez obzira na nepovezanost s komunizmom) Puškin. Moda da se djeci daju imena poznatih Rusa je u Indiji ipak nestala nakon raspada Sovjetskog Saveza.

4. Moskva na škotskoj Volgi

Malo selo Moskva se može naći u škotskoj oblasti Istočni Ayrshire. Puno ime sela je nekada glasilo Moss-hall ili Moss-haw, a promijenjeno je u Moscow 1812. u čast pobjede Rusa nad Napoleonovom vojskom. Poslije Krimskog rata 1853.-1856. mnoge ruske izbjeglice su se doselile u ovu oblast i davale ruska imena obližnjim mjestima. Vjerojatno je to objašnjenje zašto kroz ovo naselje teče potok Volga (Volga Burn). Škotska Moskva danas ima samo 118 stanovnika.

5. Najpoznatija Moskva u Americi

Kao što smo već rekli, u Sjedinjenim Državama postoji preko 20 Moskvi, a ona u Idahu s oko 24 000 stanovnika je najveća. Grad se zove Moskva već stoljeće i pol, ali nije uvijek bilo tako. Nekada se ovaj kraj zvao Raj (divljih) svinja (Hog Heaven). Kada se otvorila prva pošta 1872., grad su nazvali Rajska dolina (Paradise Valley), i tek zatim 1875. godine Moskva. I nitko danas nije u stanju reći vam kako se i zašto to dogodilo.

6. Tipični američki gradić po imenu Moskva

Kažu da je Moskvi u Pennsylvaniji ime najvjerojatnije sredinom 1850-ih dao stanoviti Peter Rupert, svećenik Luteranske crkve, koji je došao iz Rusije. Ipak, nema čvrstih dokaza da su on ili neki drugi ruski doseljenici nazvali tako ovaj kraj. Možda je to bio samo hir prvog upravitelja pošte Leandera Griffena, koji je u naselju 1854. otvorio i prvu veliku trgovinu.

Sljedeći upravitelj pošte Samuel Neff je od 1877. godine u svim službenim papirima nazivao grad “Moscow”. Ipak, mislio je na svoju pensilvanijsku Moskvu u kojoj je rođen, a ne na rusku.

Moskva u Pennsylvaniji je sada malo naselje s oko 2000 stanovnika, kao i sve ostale američke Moskve.

7. I Amerikanci su imali svoju Bitku za Moskvu

Grad Moskva u saveznoj državi Tennessee je svjedok okršaja između vojski Sjevera i Juga u građanskom ratu. Bitka se odvijala 4. prosinca 1863. Danas u memorijalnom kompleksu u ovom gradu možemo saznati da su snage Unije (Sjevera) izgubile 175 vojnika i 100 konja, a da se Konfederacija povukla, ostavivši 30 mrtvih i 54 zarobljenih vojnika. Kasnije su se vojnici Juga ipak vratili i spalili Moskvu u Tennesseeju. Nisu dirali samo dvije kuće.

Izvor: https://hr.rbth.com

 

 

 

 
« Vrati se na prethodnu stranicu