Koje su sve zemlje pojednostavile ulazak ruskim turistima?

CIPAR – Ciparska vlada će od 1. travnja dodati Rusiju na popis zemalja iz “crvene kategorije”. Prema informacijama s weba  Ministarstva zdravstva Republike Cipar, državljani zemalja s “crvenog popisa” trebaju dva puta napraviti PCR testove – ne prije 72 sata prije polaska na Cipar i po dolasku na otok. Uz to, svi ruski turisti morat će se registrirati na državnoj internetskoj stranici Cipra Flight Pass 24 sata prije polaska. Unaprijed se može rezervirati test za COVID-19 (30 eura na aerodromu Larnaca i 32 eura na aerodromu Paphos), rezultati će doći putem SMS-a u roku od tri sata. Ciparska vlada će od 1. travnja dodati Rusiju na popis zemalja iz “crvene kategorije”, rekao je. Prema informacijama na web mjestu Ministarstva zdravstva Republike, državljani zemalja s “crvenog popisa” trebaju dva puta napraviti PCR testove – ne prije 72 sata prije polaska na Cipar i po dolasku na otok. Uz to, svi ruski turisti morat će se registrirati na državnoj internetskoj stranici Cipra Flight Pass 24 sata prije polaska. Tamo također može se unaprijed rezervirati test za COVID-19 (30 eura na aerodromu Larnaca i 32 eura na aerodromu Paphos), rezultati će doći putem SMS-a u roku od tri sata. Također, po dolasku na Cipar provest će se nasumična ispitivanja putnika, postupak će se provesti na trošak države. o dolasku na Cipar provest će se nasumična ispitivanja putnika, postupak će se provesti na trošak države.

BUGARSKA – Ljetna turistička sezona u Bugarskoj započet će 1. svibnja. To je 14. ožujka izjavila ministrica turizma zemlje Marijana Nikolova u intervjuu novinarima nacionalne televizije. Zauzvrat, ministar zdravstva Kostadin Angelov dodao je da Bugarska uvodi “zeleni certifikat” za turiste koji će dostaviti potvrdu o prisutnosti antitijela na COVID-19, negativni PCR test ili potvrdu o cijepljenju, uključujući rusko cjepivo. U tom će slučaju strani gosti moći slobodno ući u Bugarsku, neće trebati proći karantenu. „Zeleni koridori“ bit će otvoreni za strane državljane, uključujući one iz Rusije, Ukrajine, Srbije i Turske – prioritetnih zemalja u turizmu u Bugarskoj. To je, između ostalog, izjavio premijer Bojko Borisov.

GRČKA – Grčka planira ukinuti kvotu za ulazak ruskih turista od 14. svibnja (sada postoji ograničenje od 500 ljudi tjedno). Da bi posjetili Grčku, ruski turista morat će ispuniti samo jedan od tri uvjeta: putnik mora biti cijepljen ruskim cjepivom protiv COVID-19 ili mora imati potvrdu o prisutnosti antitijela ili negativan PCR test. Ako su ti uvjeti ispunjeni, nema obavezne karantene po dolasku, bit će moguće slobodno kretanje po zemlji. Ministar turizma Grčke Haris Theocharis rekao je da će se na granici turistima selektivno vršiti ekspresna ispitivanja. Sve troškove za ove provjere snosit će grčka vlada. (turizam.interfax.ru)

Balkan je sve bliže ruskim turistima:

CRNA GORA I MAKEDONIJA maksimalno su pojednostavile uvjete za ulazak Rusa. Lakše je doći u Crnu Goru jer je produžila razdoblje valjanosti PCR testa. Od 25. ožujka to se može učiniti 72 sata prije dolaska u zemlju, umjesto prethodno važećih 48 sati. S obzirom na činjenicu da turisti iz Ruske Federacije sada lete u Crnu Goru s presjedanjima, ovo je važna pogodnost, kažu stručnjaci za turistička tržišta, koje danas citira ATOR – Udruženje touroperatora Rusije. Također, ulaz je dozvoljen s pozitivnim testom na IgG antitijela na koronavirus ne starijim od 30 dana ili s potvrdom o cijepljenju, uključujući ruski “Sputnik V” (cijepljenje drugom dozom najmanje sedam dana prije ulaska u Crnu Goru). Kako podsjeća ATOR, Crna Gora se otvorila za ruske turiste početkom kolovoza prošle godine, ali izravni letovi, obustavljeni od ožujka 2020., još nisu nastavljeni. Prema lokalnim vlastima, Crna Gora očekuje da će epidemiološka situacija omogućiti nastavak zračnog prometa s Rusijom u svibnju. U međuvremenu je preko Istanbula i Beograda moguće doći do Crne Gore. ATOR također izvještava da će ruski turisti u Makedoniju (službeni naziv države je Sjeverna Makedonija) moći doći bez viza do 15. ožujka 2022. godine. “Vlada Republike Sjeverne Makedonije donijela je još jednu odluku da građanima Rusije od 16. ožujka 2021. do 15. ožujka 2022. odobri pravo na bezvizni ulazak u zemlju bez ikakvih dodatnih uvjeta, uključujući one predviđene trenutnim sporazuma.

« Vrati se na prethodnu stranicu