Kina i Rusija prestižu SAD i Njemačku

rusko gospodarstvo

Analiza Euromonitora ukazuje kako će se brzo promijeniti odnosi na globalnoj političkoj i poslovnoj sceni, pa će do 2020. Godine tri od pet najvećih svjetskih gospodarstava bit će iz redova država zemalja u razvoju.

Kina će, prema procjenama Euromonitora, biti najveće svjetsko gospodarstvo i s trona maknuti SAD, dok će Rusija prestići Njemačku i biti peta svjetska ekonomska velesila.

Na trećem mjestu će biti Indija, dok će Japanu pripasti četvrta pozicija. Kina, Indija i Rusija bi trebale držati 30,4 posto globalnog BDP-a prema paritetu kupovne moći. Analiza je pokazala kako razvijene ekonomije sve više gube dah u utrci s onima iz zemalja u razvoju, a za čiji je rast katalizator bila svjetska gospodarska kriza, koja je pak najviše pogodila upravo razvijene države. Štoviše, Kina bi SAD po promatranim parametrima trebala prestići već 2017. godine. Dok će Rusija preteći Njemačku već 2016.

Takav novi odnos snaga odrazit će se na globalnu političku scenu, poslovno okruženje i tijek investicija. Sukladno razvoju njihovih ekonomija u zemljama u razvoju tek predstoji bum potrošačkog tržišta, jer će srednji sloj građana biti sve jači.

Kina je recept za svoj napredak u svjetsku ekonomsku supersilu pronašla u velikoj proizvodnoj bazi, jeftinoj cijeni rada, najvećem broju stanovnika na svijetu i odmjerenoj ekonomiji. Rezultat je da će Kina do 2020. imati 19% svjetskog BDP-a prema paritetu kupovne moći. SAD koji je 1990. imao 25 posto svjetskog BDP-a prema paritetu kupovne moći 2020. će pasti na samo 16 posto, između ostalog jer država u kojoj je počela svjetska ekonomska kriza 2008. još uvijek ne nalazi načina za reaktiviranje svojih potencijala, a tone i na svjetskim ljestvicama konkurentnosti. Unatoč tome, prednosti SAD-a su najveće tržište robe široke potrošnje i to što je i dalje svjetski predvodnik u tehnološkom razvoju. Indija je pretekla Japan još 2011. godine, a njezina demografska prednost naznačuje kako bi u budućim desetljećima mogla postati predvodnik svjetskog gospodarstva. Indija ima vrlo mlado stanovništvo, a do 2025. godine postat će najmnogoljudnija zemlja svijeta. Ipak, New Delhi mora što prije riješiti pitanja lošeg obrazovnog sustava i infrastrukture. Tajna ruskog uspjeha je u njezinom propulzivnom energetskom sektoru. No razvoj poslovnog okružja priječe korupcija, državna kontrola i birokracija.

« Vrati se na prethodnu stranicu