Kazanj, financijska Meka islamskog svijeta

U Kazanju će 2. i 3. listopada biti održan KazanSummit – 2013., peti međunarodni ekonomski summit Rusije i zemalja Organizacije islamske konferencije, čiji je cilj ponovno uspostavljanje poslovnih veza s islamskim zemljama, izgubljenih tijekom 1990-ih godina. Prijestolnica Tatarstana tih će dana biti prava financijska Meka. Ovdje će se okupiti arapski milijunaši i šeici, političari i bankari Bliskog Istoka, Sjeverne Afrike i Jugoistočne Azije. Na summitu će ukupno biti zastupljeno preko 35 zemalja. Jedan od zadataka summita je ponovno otvaranje Rusije za islamski svijet.

Među sudionicima skupa KazanSummit – 2013 bit će i Ekmeleddin Ihsanoglu, glavni tajnik Organizacije islamske konferencije (OIC), Ahmed Muhamed Ali el Madani, direktor Islamske banke za razvoj, šeik Fajsal Ben Dzas el Tani, predsjednik Udruženja biznismena Katara. Rusiju će predstavljati ministar ekonomskog razvoja RF Aleksej Uljukajev i direktorica Centralne banke Elvira Nabiulina.

“Za vrijeme SSSR-a zemlje Bliskog Istoka, Sjeverne Afrike i Jugoistočne Azije bile su tržišta na kojima su plasirani sovjetski proizvodi”, objašnjava Linar Jakupov, predsjednik organizacijskog odbora summita i voditelj Agencije za investicijski razvoj Tatarstana. “Naša suradnja je 1990-ih privremeno obustavljena, a naše mjesto tamo zauzele su američke i europske tvrtke. Sada, međutim, imamo mogućnost da se vratimo, i to ne samo promovirati kod njih svoje proizvode, nego i kako bi privukli njihove investicije.” Dodaje da arapske zemlje donedavno gotovo nisu ni razmatrale mogućnost investiranja u Rusiji, ali sada njihov oprez postupno prerasta u zainteresiranost. Tatarstan u tom pogledu predstavlja svojevrsna vrata za investitore iz arapskih zemalja, jer se s jedne strane ova republika ubraja u ekonomski najrazvijenije regije Ruske Federacije, a s druge je to područje s bogatom islamskom tradicijom.

Jedno zasjedanje bit će posvećeno takozvanim pametnim gradovima i gradovima-satelitima. To su gradići koji su stvoreni na principima eko-dizajna i u kojima je koncentrirana visokotehnološka proizvodnja. Oni najčešće daju snažne impulse razvoju gospodarstva regije. Predviđeno je da se u prijestolnici Tatarstana u najskorije vrijeme pojave dva takva satelita: Inopolis i Smart City Kazan. Upravo će u radu na ovom drugom projektu aktivno sudjelovati tvrtke iz Jugoistočne Azije i s Bliskog Istoka. U sklopu summita bit će postavljen kamen temeljac budućeg grada. Kako je predviđeno, u ovom gradu živjet će i raditi visokokvalificirani liječnici, inženjeri i prosvjetni radnici. Nije isključeno da će Smart City Kazan postati centar razvoja islamskih financija.

Gosti će se moći odmoriti od ekonomskih tema na tradicionalnim konjskim utrkama za pehar “KazanSummit”, a predsjednik Tatarstana Rustam Minjihanov priredit će svečanu večeru u prostorijama Kazanjskog hipodroma.

Za pitanja o vizama za Rusiju, putovanjima u Rusiju, organizaciji raznih seminara, sajmova i sl. u Rusiji možete se obratiti agenciji Atlantis Travel.

« Vrati se na prethodnu stranicu