Kako otvoriti biznis u Rusiji

Donedavno su stanovnici zapadnih država smatrali da samo međunarodne korporacije mogu voditi biznis u Rusiji, a potencijalni investitori bojali su se zbog glasina o razini korupcije. Međutim, danas se u velikim gradovima i regijama sve češće koriste uslugama poduzetnika iz gotovo svih dijelova svijeta. Prema podacima Federalne porezne službe, u državi radi oko 25 tisuća stranaca. Na udio građana iz nekadašnjih država Sovjetskog Saveza pada oko 60%.

Rezultat je to aktivnosti posljednjih godina koje Rusija aktivno provodi na poboljšanju poduzetničke klime putem reforme zakonodavstva te pojednostavljenja birokratskih procedura. To je omogućilo državi da  2012. napreduje na ljestvici Svjetske banke „Doing Business“ sa 120. na 112. mjesto. A do 2020. Rusija mora, prema mišljenju ruskog predsjednika Vladimira Putina, ući u dvadeset najboljih država za vođenje biznisa. Lideri su Singapur, Hong Kong i Novi Zeland.

Optimizaciji se prije svega podvrgla registracija biznisa i birokratski procesi, pa sada investitorima treba sat vremena za ono na što im  je prije odlazio čitav dan.

Najvažnije je temeljito pripremiti sve dokumente potrebne za dobivanje dozvole za individualno poduzetništvo: ovjereni prijevod putovnice kod sudskog tumača, dopuštenje za privremeni boravak, potvrda o uplati državne carine, uz prethodno ishođenje vize i dozvole za boravak. Za registraciju pravne osobe možete se obratiti jednoj od tvrtki za pružanje savjetodavnih usluga strancima. Početni kapital koji je potreban za biznis u Rusiji, ovisi o tipu djelatnosti, a poduzetnici savjetuju kako nema smisla doći na novo mjesto bez deset-petnaest tisuća eura u zalihi. Najam stana ovisi o gradu. Ako u Novosibirsku ili Ekaterinburgu maleni opremljeni stan košta do 10 tisuća rubalja mjesečno (1666 kuna), u Moskvi najmanje stoji 25 tisuća rubalja (4 166 kuna). Osim toga, svaki biznismen trebao bi naučiti ruski jezik.

Okolnosti koje mogu strane binzismene spriječiti prilikom vođenja biznisa u Rusiji mnogobrojne su provjere vatrogasnih službi, sanitarnih inspekcija i drugo, po čemu se Rusija ne razlikuje bitno ni od Europe ni od Kine. Prije nego što stignete i uložite novac u registraciju pravne osobe, morate napraviti poslovni plan, ocijeniti specifičnost regije za ono područje u kojem želite raditi. Rusi su zainteresirani za investicije i razvoj biznisa kod njih, a danas je za uspjeh potrebna kvaliteta i učinkovitost usluga.

Za pitanja o vizama za Rusiju, putovanjima u Rusiju, organizaciji raznih seminara, sajmova i sl. u Rusiji možete se obratiti agenciji Atlantis Travel.

« Vrati se na prethodnu stranicu