Kako je Putin nadmudrio Obamu

Kako je Putin nadmudrio Obamu

Kako je Putin nadmudrio Obamu! Obamina teorija da je ruska ekonomija “rastrgana”, ovih se dana razbila na komadiće! Agencija Bloomberg objavila je, da je ruska valuta “u prva tri mjeseca 2015. godine, po svim pokazateljima prešla iz kategorije najgore u najbolje u svijetu”.

-un-obama-putin-0928-01-super-169

Neinformirani čitatelji mogli bi pomisliti da su sankcije sa zapada ukinute i da je Rusiji “dozvoljeno” da podigne glavu i izbjegne ekonosku katastrofu, i to nakon što je predsjednik Obama “rusku ekonomiju pokidao na komade”.

Što se zapravo dogodilo?

Sankcije su uvedene kako bi se uništila ruska ekonomija te time izazvalo nezadovoljstvo građana čija bi reakcija bila svrgavanje Putina sa Vlasti. Mjere koje su poduzete, pažljivo su birane- da ne oštete previše ekonomiju zapadnih zemalja, koja se u posljednjim desetljećima uvelike ispreplitala sa ruskom ekonomijom. Kako bi izbjegao zabranu uvoza ruskih energenata, zapad se odlučio za drastično smanjenje cijena nafte i plina, uvjeren da će tako nanijeti ozbiljan udarac ruskom budžetu koji se uglavnom punio dolarima od izvoza energenata. Logično bi bilo da Rusija u toj situaciji smanji izvoz i pričeka neka bolja vremena, ali ona čini upravo suprotno – pojačava proizvodnju i izvoz. Rublja drastično pada, a ruski budžet, koji se planira u rubljama – enormno se puni.

Rusija inflaciju preokrenula u svoju korist

Kako to izgleda, najbolje je objasniti na primjeru 100 000 dolara.

U trenutnku kada su uvedene sankcije, dolar je vrijedio 34 rublja. U jednom je trenutku, nakon pada cijena nafte, američka valuta vrijedila gotovo 70 rubalja. To znači da je na svakih 100 000 dolara, u državnu blagajnu stizalo 7 milijuna rubalja! Tvrtke izvoznici nafte i plina nikada nisu živjele bolje- zarađuju u dolarima, a obaveze plaćaju u rubljima.

Ali Rusija nije samo veliki izvoznik energenata, nego i veliki uvoznik hrane i visokih tehnologija, što se naravno, plaća dolarima. U trenutku kada je rubalj drastično pao, cijene uvezene hrane bi se, prateći rast dolara, uduplale. Kako bi to spriječio, Putin, mimo svih očekivanja zabranjuje uvoz hrane sa zapada.

Ušteđene rublje, Rusija će uložiti u poticaje za dotad uvelike zapostavljenu domaću poljoprivredu, a one proizvode koje ne mogu proizvesti, uvozit će iz zemalja koji im nisu uvele sankcije, a kojma su cijene ionako jeftinije nego u Europi.

Time se u potpunosti izbjeglo socijalno nezadovoljstvo, plaće i mirovine rastu onim tempom koji je planiran prije sankcija. Ruske su prodavaonice i dalje pune, a o deficitu bilo kojih proizvoda nema ni govora. Putinove “kontrasankcije” Europi koja je podlegla američkim pritiscima, pokazale su se korisnima za rusku poljoprivredu. Mnogi bi rekli- da nije bilo sankcija, trebalo bi ih izmisliti!

 

Izvor: Vesti online

Želite li posjetiti Rusiju i zemalje bivšeg SSSR-a – obratite se agenciji Atlantis Travel. Stručno i uslužno osoblje rado će Vam pomoći u pronalasku i rezervaciji smještaja, povoljnih avionskih karata, brzo i jednostavno izdati vizu za Rusiju, ponuditi uslugu transfera te pružiti svu potrebnu podršku u vezi putovanja.

…jer putovanje u Rusiju počinje u Alantis Travel-u

 

« Vrati se na prethodnu stranicu