Kada će se Rusija otvoriti za međunarodni turizam ?!

Kako se broj oboljelih koronavirusom smanjuje, a porastom broja cjepljenih osoba od koronavirusa, zemlje svijeta će se postupno otvarati međunarodnom turizmu. Rusija bi se već sada trebala pripremiti za povratak stranih gostiju kako bi među prvima dobila svoj dio “turističkog kolača” smatraju stručnjaci.

Nakon što se međunarodni turizam počne oporavljati, nastat će ogromna potražnja za putovanjima širom svijeta. Prve zemlje koje će otvoriti svoje granice bit će države s  visokom udjelom turizma u BDP-u za koje je odsutnost turista donio posebno opipljive ekonomske gubitke: Egipat, UAE, Izrael, Tajland i drugi. No gubitak su osjetile i druge, ekonomski razvijene zemlje, u kojima je turizam jedan od važnih gospodarskih grana, poput Japana, Južne Koreje, Singapura, Australije i Kine.

Obje ove skupine zemalja s razvijenom ugostiteljskom industrijom zastupljene su u Europi, američkom kontinentu i Africi. U Europi prvu skupinu čine: Španjolska, Grčka, Cipar, Italija, Hrvatska, Crna Gora, Češka, Bugarska, Mađarska; a u drugu skupinu spadaju Finska, Norveška, zemlje Beneluksa, Austrija. Jedna od prepreka poticanju dolazaka stranih turista jeste što se članice Europe, zbog Schengenskog sporazuma, trebaju pridržavati zajedničkih pravila Europske unije, te im je  teško uskladiti i pojednostaviti vizne i epidemiološke formalnosti. 

Iz tog razloga, dolazi do različitih stavova među zemljama, kako pristupiti ponovnom pokretanju međunarodnog turizma.

Što tražiti od stranih turista:

“Zelena” ili “Covid” putovnica je dobra opcija ali zahtjeva dugoročni postupak međusobnog i multilateralnog priznanja. Trenutno prema mišljenima stručnjaka najbolja opcija je zahtjevanje potvrde s negativnim PCR testom, izrađenim najkasnije 72 sata prije polaska. Na primjer, u Dubaiju bez takve potvrde turisti ne mogu ući u kabinu zrakoplova koji leti prema Emiratima. Uz negativni test, obavezno je osiguranje koje pokriva troškove liječenja COVID-19.

Na Maldivima trebate samo potvrdu o rezultatima PCR testa na engleskom jeziku, ne stariju od  72 sata prije polaska. Tisuće ruskih turista posjetile su obje zemlje tijekom pandemije, a ovaj režim ulaska nije doveo do širenja epidemije u destinaciji.

Najbolje rešenje za uspješan razvoj dolaznog turizma u prevladavanju krize je pravodobni nastavak avio letova, rani početak izdavanja viza s produženjem njene valjnosti po potrebi, jednostavni, jasni sanitarni i epidemiološki uvjeti za turiste, plus sustavna priprema za otvaranje tržišta korištenjem svih marketinških sredstava: oglašavanje, promocije i popusti, formiranje novog turističkog proizvoda i druge mjere.

Rusija ima izvrstan razlog za privlačenje turista – uvođenje elektronskih viza od 1. siječnja 2021. godine. Istina, sada je njihovo izdavanje obustavljeno zbog pandemije, ali postupno bi počelo izdavanje vize građanima onih zemalja u kojima je situacija oboljelih od koronavirusa sve povoljnija. 

Izvor: https://tourism.interfax.ru/ru/analytics/market_overview/76320/.htm

« Vrati se na prethodnu stranicu