Zaključci posjeta Turkmenistanu: Vrata su otvorena, na redu su poduzetnici

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenio je u srijedu dvodnevni državni posjet Turkmenistanu vrlo uspješnim, naglasio da su uspostavljenim političkim i gospodarskim kontaktima “otvorena vrata” te zemlje i da je realizacija poslova sada na poduzetnicima.

“Do sada dogovoreni i ostvareni kontakti nisu nimalo loši i nadam se da će biti i većih, mislim da su vrata otvorena. Turkmenistan je jedan od najvećih izvoznika plina i u kontekstu krize oko opskrbe ruskim plinom, otvaranje novih i boljih kontakata s tom zemljom važno je i zbog vlastite energetske neovisnosti”, rekao je Josipović.

Zadovoljan je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. “Osim što su potpisani oni krovni ugovori koji omogućavaju poslovanje hrvatskim tvrtkama i obrnuto, veliki je interes turkmenistanske strane za suradnju s hrvatskim gospodarstvenicima”, kazao je.

“Zato vrlo optimistično gledam na budućnost jer će već za desetak dana neki ugovori biti i formalizirani. Vjerujem da će Vijadukt uskoro dovršiti ugovor o gradnji sto kilometara duge dionice ceste, što je zapravo vrlo dobro za gospodarstvo u cjelini. Drago mi je što su gospodarstvenici uspjeli dobro predstaviti svoje mogućnosti koje idu od gradnja tvornica do isporuke gotovih proizvoda. To pruža velike mogućnosti za Hrvatsku”, naglasio je ministar.

Gospodarsko izaslanstvo u Turkmenistanu je predvodio predsjednik HGK Luka Burilović. “Turkmenistan je zemlja velikog potencijala koja otvara prilike za naše gospodarstvenike. Već je bilo konkretnih razgovora i nadam se da će posjet uroditi plodom”, izjavio je.

Josipović je danas završio dvodnevni državni posjet Turkmenistanu obilaskom rafinerije i luke u Turkmenbašiju, te nacionalne turističke zone Avaza. Rafinerija, koja je najveća u Turkmenistanu, naftu prodaje na europskom tržištu, a tu je i prilika za hrvatske gospodarstvenike koji traže poslove obnove, održavanja i proizvodnje dijelova.

U luku bi u listopadu trebala stići dva broda za prijevoz kamiona koje gradi pulski Uljanik, a kako ističe član uprave te tvrtke Marinko Brgić, to je tek početak uspješne suradnje.

Nacionalna turistička zona Avaza zamišljena je kao svojevrsna turkmenistanska rivijera na Kaspijskom moru, s hotelima i zabavnim sadržajima među kojima je i umjetna rijeka, stvorena usred pustinje, po kojoj je brod provozao i hrvatsko izaslanstvo na čelu s Josipovićem.

U utorak je u Ašgabatu potpisano i nekoliko sporazuma između dviju zemalja – o gospodarskoj suradnji između dviju vlada, o osnutku međuvladina povjerenstva za gospodarsku suradnju, o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, memorandum o suglasnosti između ministarstva turizma RH i turkmenistanskog državnog odbora za turizam, memorandum o suglasnosti o kulturnoj suradnji, te o suradnji ministarstava vanjskih poslova.

Održan je i gospodarski forum na kojem su sudjelovali predstavnici 17 hrvatskih tvrtki iz sektora energetike, strojne obrade, niskogradnje, metaloprerađivačke industrije, brodogradnje i turizma.

Prethodno se predsjednik Josipović sastao s turkmenistanskim kolegom Gurbagulijem Berdimuhamedovim i pred novinarima kasnije izjavio da hrvatske tvrtke mogu u Turkmenistanu pronaći mjesto za svoje usluge i proizvode. “Ovdje naše tvrtke nude proizvodnju vlakova i vagona, nudi se suradnja i proizvodnja u farmaceutskoj i kemijskoj industriji, pa i u možda iznenađujućem području, u sektoru obrazovanja. Ovdje dakle možemo prodati cijeli asortiman proizvoda”, rekao je Josipović.

Berdimuhamedov je posebice istaknuo suradnju u energetici. “Predsjednik Josipović i ja posvetili smo posebnu pozornost energetskim pitanjima o kojima imamo isto stajalište. Razgovarali smo o diverzifikaciji ruta transporta energenata, a pozvao sam Hrvatsku da u rujnu sudjeluje na forumu koji će se o toj temi održati u Turkmenistanu”, zaključio je.

Izvor: Business.hr

Planirate li poslovno putovanje u Turkmenistan? S povjerenjem se obratite agenciji Atlantis Travel. Stručno i uslužno osoblje rado će Vam pomoći u pronalasku i rezervaciji smještaja, povoljnih avionskih karata, brzo i jednostavno izdati vizu te pružiti svu potrebnu podršku u vezi putovanja.

« Vrati se na prethodnu stranicu