Izvoz mlijeka i mesa u Rusiju

Šest hrvatskih proizvođača mesa i mliječnih proizvoda ima pravo izvoza u Rusku Federaciju, sukladno odobrenju federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije. To su Belje, Koka, Perutina Ptuj- Pipo, PIK Vrbovec mesna industrija te Vindija koja je odobrenje dobila za dva objekta. Osim navedenih tvrtki još samo Sardina i Ostrea imaju odobrenje za izvoz na ovo tržište za koje postoji velik interes u hrvatskom prehrambenom sektoru.

Pored udovoljavanja kriterijima hrvatskog i EU zakonodavstva izvoznici u Rusiju morali su zadovoljiti i vrlo stroge izvozne kriterije Carinske unije Rusije, Bjelorusije i Kazahstana.

Uspjeh je tim veći ako se uzme u obzir da zemlje članice EU, čije tvrtke žele izvoziti na ovo veliko i atraktivno tržište, prolaze znatno dugotrajniji put ispunjavanja uvjeta.

Budući da veliko rusko tržište otvara dalje mogućnosti trgiovanja u Ministarstvu poljoprivrede se nadaju da će to potaknuti i druge domaće proizvođače hrane da krenu u proboj na tržište Carinske unije.

« Vrati se na prethodnu stranicu