Izgledni milijarderski ugovori na PMEF-u

Na ovogodišnjem 17. Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu, koji će se održati od 20. do 22. lipnja, može doći do potpisivanja ugovora o osvajanju naftnih nalazišta Arktičkog šelfa.

Često godišnji Peterburški međunarodni ekonomski forum uspoređuju po svojim razmjerima s forumom u Davosu. Više od 200 predsjednika najvećih stranih i 374 predsjednika ruskih kompanija već je, prema informacijama organizacijskog komiteta, potvrdilo svoje sudjelovanje. Mnogi od njih se nalaze na Forbesovoj listi najbogatijih. Osim čelnih ljudi različitih država ove će godine Forumu prisustvovati čuveni stručnjaci kao što su Robert Dudley, glavni izvršni direktor BP plc-a, Paul Polman, glavni izvršni direktor Unilevera, Peter Löscher, glavni izvršni direktor  Simensa AG, Michael Dell, glavni izvršni direktor kompanije Dell. Svoje strane kolege dočekat će ništa manje respektabilna ruska delegacija u sastavu između ostalih Herrmanna Gräfa, predsjednika Sberbanka, Alekseja Millera, direktora Gazproma, Igora Sečina, direktor Rosnefta, Alekseja Mordašova, generalnog direktora Severstal Grupe.

Već se tradicionalno na PMEF-u sklapaju veliki poslovi pa je tako 2011. god. na Peterburškom ekonomskom forumu sklopljeno je oko 50 ugovora vrijednih 6 milijardi dolara, a pritom su troškovi njegove organizacije iznosili 28 mil. dolara. 2012. god. potpisano je 84 ugovora, 9 dogovora-ugovora vrijednosti 11 milijardi dolara. Najveći je ugovor, koji se procjenjuje na 1,7 milijardi dolara, napravila kompanija Transaero, koja je kupila velike zrakoplove Airbus A 380, a također i isporučila 6 zrakoplova Suhoj SuperJet-100, čija se vrijednost procjenjuje na 212,4 milijuna dolara.

Osim potpisivanja ugovora poslovna zajednica morat će razmotriti čitav niz važnih problema, počevši od svjetske financijske krize do infrastrukturnih problema afričkih država. Ove godine Rusija predsjedava Grupom dvadeset pa će PMEF 2013 ugostiti sudionike samita Poslovne dvadesetorice (B20). 18. i 19. lipnja održat će se susreti Mlade dvadesetorice (Y20), a 20. lipnja samit Poslovne dvadesetorice (B20). Posljednji dan PMEF, 22. lipanj, posvećen je Poslovnom forumu Rusija – ASEAN.  Biznismeni i političari usredotočit će se na probleme pojedinačnih država. Ekonomski rast Afrike, naprimjer, iznenađuje, no ipak još uvijek treba podršku. U programu ovogodišnjeg PMEF-a je i Bliski istok, gdje postoji, bez obzira na stalnu političku nestabilnost, potreba za trgovačkom i inovativnom aktivnošću te diverzifikacijom ekonomije. Govoreći o posljednjim tendencijama u svjetskoj ekonomiji, stručnjaci naglašavaju sve veći utjecaj  država u razvoju kao što su Indonezija, Vijetnam, Turska i Nigerija. Urednik i televizijski voditelj CNN Internationala John Defterios bit će moderator tematske sesije PMEF-a, koja će biti posvećena zemljama izvan granica BRICS-a, a koja će pokušati pokazati kakve mjere trebaju poduzeti te zemlje kako bi sačuvale svoj golemi utjecaj te koje perspektive otvara ta situacija svjetskoj poslovnoj zajednici.Osim ekonomskih perspektiva ”dvadesetorica” želi razmotriti i neka prijeko potrebna pitanja kao što je, naprimjer, potrošnja energije. Brz porast stanovništva, urbanizacija, uvećanje udjela srednje klase u čitavom svijetu i promjena potrošačkog modela – to je samo dio čimbenika koji bi, prema očekivanjima, morali ubrzati porast potražnje energetskih izvora. Dok će se političari baviti porastom potražnje, naftaši će razmotriti promjene u strukturi ponude svjetskog tržišta naftnih izvora – SAD sa škriljastom revolucijom i Japan s ogromnim nalazištima prirodnog plina na dnu oceana mogu bitno promijeniti kompletnu sliku u dogledno vrijeme. Međutim, međunarodna suradnja, smatraju stručnjaci, može biti dobar odgovor na te izazove. Da bi došlo do aktivnog osvajanja Arktičkog šelfa mogu se vjerojatno očekivati dogovori o zajedničkoj razradi naftnih nalazišta.

Peterburški međunarodni ekonomski forum održava se od 1997. god., a od 2005. pod pokroviteljstvom ruskog predsjednika.

Trebate li avionske karte, vizu za Rusiju ili smještaj tijekom održavanja PMEF –a obratite se agenciji Atlantis travel.

« Vrati se na prethodnu stranicu