Izgleda čudno: Tko u svijetu i zašto kopira poznate ruske građevine

Izgleda čudno: Tko u svijetu i zašto kopira poznate ruske građevine

Biste li se bućnuli u bazen pored Katedrale Vasilija Blaženog, ali ne baš na Crvenom trgu? Ili se želite uslikati kraj matrjoške visine 30 metara? Možda želite prošetati po svemirskoj stanici Mir? Sve se to može na ovaj ili onaj način, doduše, ne u Rusiji.

1. Moskovski Kremlj u Antaliji

Zamislite da ste otputovali na odmor u Tursku, a nekako vas srce vuče Rusiji. U Antaliji postoji hotel koji će riješiti sve vaše probleme. Rusima u svakom slučaju neće nedostajati pogled na moskovski Kremlj.

Vlasnici hotela na svojoj stranici pišu da su podigli kopiju Kremlja kako bi njihovi gosti “osjetili atmosferu domovine ruskih careva”. Zašto su željeli dočarati baš tu atmosferu – ne kažu.

Pored kopije Kremlja i Katedrale Vasilija Blaženog s bazenom, gosti hotela mogu uživati u minijaturama Boljšog teatra, Državnog povijesnog muzeja Rusije i drugih poznatih ruskih građevina.

2. Boljšoj teatar u Moldaviji

Mali grad Soroca se nalazi pored granice s Ukrajinom i poznat je kao glavni grad Roma u Moldaviji. Ovdje je podignuta čudnovata kopija Boljšog teatra, a zatim i Katedrale sv. Izaka
(Sankt-Peterburg).

3. Blagoveščenski sabor u Mentougouu (Kina)

Kina je poznata po odličnim kopijama stranih građevina. Kinezi su 2013. odlučili u gradu Mentougouu u pokrajini Peking podići poslovni centar koji će nalikovati na moskovski Kremlj. Jedna od četiri ekstravagantne zgrade je sjedište meteorološke službe. Jedino po čemu kineska “katedrala” ne nalikuje na moskovsku je odsustvo križeva. Gradske vlasti su potrošile oko 5 milijuna dolara na građevinu.

4. “Majka Domovina zove” u Manzhouliju (Kina)

Grad Manzhouli se nalazi samo oko 5 kilometara od granice s Rusijom, pa nije ni čudo da ga posjećuju ruski turisti koji ovdje mogu vidjeti više kopija poznatih ruskih spomenika, među kojima Brončanog jahača (Sankt-Peterburg), pa i 30-metarski spomenik “Majka Domovina” (Volgograd).

5. Trg matrjoške u Manzhouliju

Fantastična kolekcija najvećih matrojoški (babuški) na svijetu se također nalazi u Manzhouliju. Ove ruske lutke su visoke 25-30 metara. Ima ih oko 200, različitih dimenzija. Unutar građevina su trgovine i restorani. Na trgu također postoji i Muzej ruske umjetnosti i kopija Hotela Moskva (pravi hotel u Moskvi se sada zove “Four Seasons”).

6. Stanica Mir u Rustu (Njemačka)

Čuveni park Europa u njemačkom gradu Rustu je dom svemirske stanice Mir, a ima i kopiju centra za obuku ruskih kozmonauta. Među drugim zanimljivim paviljonima je ruska željeznička stanica i rusko naselje.

7. Mali teatar u Kirkenesu (Norveška)

Mali teatar će biti glavna atrakcija Ruskog doma koji se otvara u ljeto 2018. u norveškom gradu Kirkenesu, a na njegovoj će se sceni za početak odigrati “Labuđe jezero”.

Kako prenose norveški mediji, za sve je zaslužan lokalni biznismen Kåre Tanvik koji nudi uživanje u ruskoj kulturi bez prelaženja ruske granice (koja je samo na 15 minuta vožnje od Kirkenesa).

Izvor: https://hr.rbth.com

 

« Vrati se na prethodnu stranicu