Iz Đakova u Soči otišlo oko 160.000 kvadrata crijepa

Proizvođač glinenoga crijepa Tondach isporučio je 160.000 četvornih metara pokrova za objekte sagrađene za Olimpijske igre u ruskom Sočiju.

Austrijski Tondach ima 22 tvornice u 16 zemalja Europe, a zanimljivo je da je 90 posto isporučenog crijepa za Soči došlo iz njihove tvornice u Đakovu. Mladen Kostijal, prokurist Tondacha u Hrvatskoj, ističe kako je riječ o isporuci triju vrsta glinenoga crijepa posebno projektiranih za Soči, a njima su pokriveni objekti u Olimpijskom selu te hotel PeakTondach u Hrvatskoj godišnje proizvede oko milijun četvornih metara crijepa, a od čega 20-ak posto završi u izvozu. U segmentu glinenog crijepa držimo oko 50 posto domaćeg tržišta, a i generalno smo lider po pitanju pokrova u Hrvatskoj”, kaže Kostijal. U Tondachu objašnjavaju da je u projektu Sočija riječ o njihovoj 1,5-mjesečnoj proizvodnji.

„Cijena crijepa za OI dogovarana je na razini naše centrale u Austriji, no nije bila dampinška. Vrlo smo zadovoljni ovim projektom jer nam daje reference i otvara rusko tržište koje je sada više okrenuto metalnim pokrovima nego crijepu koji se smatra luksuznim proizvodom”, navodi prokurist Tondacha za Hrvatsku. Dodaje da u jedan četvorni metar ide okvirno 10 crijepova, a to u konkretnom slučaju znači da je riječ o 1,6 milijuna isporučenih crijepova.

« Vrati se na prethodnu stranicu